galéria megtekintése

Csalóka tűzszünet

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 16. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

A kelet-ukrajnai tűzszünethez a felek „általában” tartják magukat. Tegnap este unos-untalan ebbe a mondatba lehetett ütközni, ami persze az elemzőben gyanakvást keltett, ahogyan hasonló érzés fogta el a csütörtöki – német és francia csúcsszintű közbenjárással létrejött – minszki egyezmény olvastán.

Mondhatnám, a világon nem volt még ilyen. Ahol tűzszünetet hirdetnek, ott a tüzelés nyomban megszűnik, de ezúttal a szemben álló felek – az ukrán kormány és a kelet-ukrajnai orosz „népköztársaságok” – mintegy felhatalmazást adtak egymásnak, hogy lődözzenek még három napig nyugodtan, aztán szombat éjfélkor hagyják abba. Ez alapjában véve a Moszkva által támogatott lázadóknak kedvezett, mert nemhogy egy négyzetcentimétert is fel kellett volna adniuk az általuk meghódított területekből (Donyeck, Luhanszk és Mariupol vidéke), a szó stratégiai értelmében erősíthették is pozícióikat. Lévén tűzfegyverekben erősebbek, mint a túloldal. Ráadásul a megállapodás nyitva hagyta annak a nyolcezer ukrán kormánykatonának a sorsát, aki, mint Paulus 6. hadserege Sztálingrádnál anno, egyfajta katlanba szorulva várhatja a semmi jóval nem kecsegtető jövőjét.

De mindez apróság ahhoz képest, hogy a minszki egyezmény leglényegesebb pontjai – a nehézfegyverzetek visszavonása, egy 50-100 kilométer széles ütközőövezet kialakítása, aztán az ukrán alkotmány módosítása a „népköztársaságok” autonómmá tétele végett, választások lebonyolítása Luhanszkban és Donyeckben, az ukrán–orosz határ ukrán felügyelet alá helyezése – egyáltalán végrehajthatók és ellenőrizhetők lesznek-e. Mint a felsorolásból is kitetszhet, hosszú-hosszú, heteket, sőt hónapokat igénylő feladatokról van szó, amelyek az egységes Ukrajnának kevés jót jelentenek.

 

Nem akarnám azt mondani, hogy ez a tűzszünetet semmit sem ér, mert ez embertelen közlés volna. Ha nem lőnek, senkinek nem kell féltenie az életét, futnia a becsapódó lövedékek, repeszek elől. Mégis: katonailag-politikailag értéktelen, mert nem vitt közelebb az ukrán–orosz megbékéléshez. A nagy célt, a két orosz lázadó „népköztársaság” felszámolását nem sikerült elérni. A tűzszünet legitimálta azokat. Putyin egy szemernyi engedményt nem tett, sőt. Donyeck és Luhanszk két hatalmas tüske lesz a kijevi kormány körme alatt; két olyan entitás, amelyik autonóm jogosítványainál fogva mindig keresztbe tehet a központi akaratnak, és azt lépi, amit Moszkva mond neki.

Az orosz lázadó „köztársaságok” mostantól megint Kijevből fogják kapni a fizetésüket, nyugdíjukat, ami meg fegyverben, lőszerben, egyébben hiányzik nekik, azt a határ túloldaláról. Így csak meglesznek valahogy. A konfliktus – ez a legjobb prognózis, amit adni vagyok képes – egyelőre befagy, megy majd a huzakodás a minszki megállapodásban soha nem rögzített határidők, na meg a „ki lőtt először?” kérdése körül, és Oroszország egyre távolabb kerül Európától, miközben az unió felé gravitáló ukránok képtelenek lesznek ötről a hatra lépni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.