galéria megtekintése

Csalódás

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 19. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A kormányoknak joguk van csökkenteni bármilyen állami juttatást, ha ez nem teszi tönkre az érintetteket. A strasbourgi bíróság nemcsak a több tízezer szolgálati nyugdíjasnak okozott váratlan csalódást, de azoknak is, akik úgy gondolták: a nemzetközi fórumok útját állják majd a Fidesz minden visszamenőleges hatályú intézkedésének.

A szolgálati nyugdíjak átnevezése és megadóztatása egy korábbi megállapodás teljes felrúgását jelenti. A nyugdíj a járulékfizetéssel és a szolgálati idővel szerzett jog, azok kapják, akik teljesítették a feltételeket.

Az, hogy ezek bizonyos munkakörök esetében kedvezőbbek voltak, nem változtat a tényen, hogy a szolgálati nyugdíjasokat az állammal kötött szerződés teljesítése után fosztották meg járandóságuk egy részétől. Ezt az sem írja felül, hogy a kétharmad alaptörvénybe foglalta, mely esetekben teheti ezt meg.

 

A helyzeten az sem változtat, hogy a társadalom széles rétegei háborodtak fel a kirívó eseteken, a negyvenévesen nyugalmazott makkegészséges ezredeseken, akik a múzeum igazgatói székéből vagy a minisztériumi szolgálatból vonulhattak vissza.

A szolgálati nyugdíjasok zöme viszont nem saját jószántából szerelt le viszonylag fiatalon, hanem mert egészségi állapota miatt nem volt már alkalmas arra, hogy bűnözőket üldözzön vagy éppen tüzet oltson. S nem kevesen vannak, akiket kifejezetten ösztönöztek, hogy menjenek nyugdíjba.

A nemzetközi bíróság azt mondta ki, hogy a kormánynak joga van mérlegelni, az ellátottaknak vagy az adófizetőknek indokoltabb-e kedveznie. Az pedig nem jogi kérdés, hogy a szolgálati nyugdíjasokon megspórolt összeg hányad része a 16 százalékos szja bevezetésekor a leggazdagabbaknak adott összegnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.