galéria megtekintése

Családi ügy

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 05. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Igaz-e, hogy csupán családi vita zajlik Izrael miniszterelnöke és a Fehér Ház lakója között? Benjamin Netanjahu ugyanis ezt állította keddi washingtoni beszéde előtt. Az amerikai szlengben is ismert „mispóche” jiddis szót használta a famíliára. Izrael miniszterelnöke a politikai túléléséért harcol, s ennek során a választási küzdelmet elvitte Washingtonba is. Ott viszont bekapcsolódott az amerikai kongresszus republikánus többsége és a demokrata elnök közötti konfliktusba az előbbiek oldalán. Boehner republikánus házelnök hívta meg, hogy szólaljon fel a Capitoliumon, miután Barack Obama az unió helyzetéről szóló beszédében jelezte, hogy meg akar állapodni Iránnal. Obama ellenezte a meghívást, de Boehner és Netanjahu a maga politikai hasznát figyelve lépett. Dafke – mondhatnánk egy másik ideillő szóval.

Benjamin Netanjahu  Washingtonban
Benjamin Netanjahu Washingtonban
Joshua Roberts / Reuters

Mit ért el Netanjahu? Thomas Friedman, a The New York Times tekintélyes publicistája írta: „Nem tudom, támogatom-e az Iránnal megkötendő egyezményt, de nem tetszik nekem, ha a képviselőim lelkesülten ujjonganak, amikor egy idegen állam másodosztályú vezetője próbálja megtorpedózni a tárgyalásokat.” Guy Ziv, az American University professzora a CNN-nek mondta: „Nem hiszem, hogy a beszéd ártott volna az iráni atomprogramnak, de biztosan kárt okozott Amerika és Izrael viszonyának.” Obama csak annyit mondott: Netanjahu nem fejtett ki, nem javasolt semmi újat, olyasmit, ami közelebb vitt volna a megegyezéshez.

 

Az izraeli miniszterelnök évek óta fenyeget azzal, hogy országa a saját kezébe veszi az iráni atomlétesítmények megsemmisítésének ügyét. Egy kuvaiti lap szerint Obama állítólag azzal fenyegette meg, hogy az amerikaiak lelövik az izraeli gépeket, ha ilyen misszióra indulnának. Talán igaz, talán nem.

Netanjahu fő politikai programja, hogy országa biztonságát katonai erővel kell megvédeni. Meg kell akadályozni az újabb holokausztot – mondja. Nincs előrelépés a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon sem, noha kijelentette: támogatja a palesztin állam megalapítását. Közben újabb telepeket hoz létre a megalakítandó állam területén.

Netanjahu capitoliumi beszédében nem szólt a palesztin–izraeli konfliktus rendezéséről. Mintha az nem is létezne. Az amerikai–izraeli stratégiai viszonyt a Likud és az amerikai republikánus jobboldal pártközi kapcsolatává alakította. Ez messzebb viszi a megállapodás reményét is. Fokozza a feszültséget a Fehér Ház és az izraeli kormányzat között, miközben nincs előrelépés a rendezésben. Sem a palesztinokkal, sem Iránnal, de ez a helyzet akadályozhatja az Iszlám Állam terroristái elleni harcot is.

Netanjahu beérte Churchillt

Az izraeli miniszterelnök elítélte a nagyhatalmak és Irán között már-már elkészült atomegyezményt a washingtoni kongresszusban. Az izraeli vezető nem árult el hadititkokat, de tovább rontotta kapcsolatát a Fehér Házzal - a botrányos beszédéről korábbi cikkünkben olvashatnak részleteket.

Ha nem próbálják meg újraépíteni a kompromisszumokat, akkor a térség megmarad háborús övezetnek, s igaz lesz, amit Netanjahu jósolt, hogy a harcos iszlám atombombához jut. Csak szankciókkal, kiéheztetéssel, megalázással nem tudnak ellenségeket partnerré tenni. Időnként, ha kockázatos is, engedményeket kell tenni. A kizsarolt alkuk ugyanis újabb, még véresebb háborúkhoz vezetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.