galéria megtekintése

Csak igazságos

1 komment


F. Szabó Emese

Vagy tíz éve Mátraházán szakadó esőben jobb híján egy buszmegállóba szorulva reménykedtünk valami kedvező változásban. Mellettem nyugdíjas német házaspár várta a buszt vagy az eső végét. Túrazokni, bakancs volt rajtuk, ránézésre hetvenen felüli, amolyan kortalan „nyugati" öregek voltak, akik a dolgos évtizedek után körbeutazzák a kontinenst.

Nem voltunk benne biztosak, hogy nem gyalogoltak többet aznap, mint mi. Mind azt gondoltuk, hogy majd mi is ilyen nyugdíjasok akarunk lenni, aktívak, rengeteg kedvvel, idővel és pénzzel, és mindent meg tudunk majd csinálni, amire most nincs időnk. Még a Gerecse 50-et is.

Mert a mi nagyszüleink ennyi idős korukban már javarészt tönkrementek, legfeljebb buktát sütnek a nagymamák, és azon csodálkozunk, hogy az a remegő kéz, amelyik a porcukrot szórja a langyos süteményre, hogyan tudta kikeverni a tésztát robotgép nélkül. Tönkretette őket a háború, a szocializmus, a váltott műszak, felvették a nejlonotthonkát, a kiskendőt, és szelíden várták, hogy mikor ér véget ez az egész.

 

Persze ez a világ elmúlt. Otthonka helyett nadrágot hordanak a nagymamák, az utcai pletykapad helyett pedig ott a tévé. Ám a lényeg nem változott. Mire jön a nyugdíj, már nyoma sincs az erőnek, az egészséget is valahol hátrahagyták a hatvanadik születésnapjuk környékén. Állandó program a szakrendelő tetszőleges számú ajtaja előtti várakozás. Profik lesznek hálapénzben és vércukorban.

Vannak azért fitt nyugdíjasok is, akik azt érzik tehernek, hogy már nem tolhatják a szekeret nyolctól négyig. De valljuk be, rájuk azért emlékezünk, mert inkább szokatlanok. Én is ezért emlékszem Józsi bára, akit a Várkút futóversenyen csak a befutónál tudtam megelőzni – jó, ő csak egy kört ment, én meg fordultam a következőre, de akkor is.

A nyugdíjrendszer rákfenéjét az esetek többségében abban látják a szakemberek, hogy fenntarthatatlan, óriási kiadást jelent a költségvetésnek és az aktív korú lakosságnak. Égető kérdés ez, ami indokolhatja a szigorú fellépést, a korhatáremelést és egy sor költségcsökkentést, reformot.

De mindezeken túl nem volna szabad elfeledkezni arról sem, hogy a nyugdíjrendszer annak idején azért jött létre, hogy az időseknek ne kelljen rettegni az öregkortól, emberhez méltó módon tölthessék életük munka utáni szakaszát. Ne szegényházban, kegyelemkenyéren, hanem otthon, nyugalomban.

Ez ma sokaknak nem adatik meg. Felőrlődnek az emberek, tönkreteszi őket az idegeskedés, a fáradtság. S ez csak nehezebb lesz a korhatár emelésével. Aki megéri viszonylagos egészségben ezt a kort, annak már szinte határtalanok a lehetőségei. De nem humánus, csak igazságos a rendszer, ha ez az abszolút elvárás. Valójában az az igazságtalan, ha a Gerecse 50 elérhetetlen álom marad, hogy a fontos dolgokról ne is beszéljünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.