galéria megtekintése

Csak a megújulók vezethetik ki Európát az energiafüggőségből

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.

Kumi Naidoo
Népszabadság

Európa orosz energiafüggőség alóli szabadulása egyben egy többszörösen nyertes szituációt is jelentene, hiszen a függetlenség mellett nyer vele a gazdaság és a klímaváltozás helyzete is. Putyin orosz elnök áprilisban az Európai Unió vezetőihez intézett levelében helyezte kilátásba az Oroszországból Ukrajnán át érkező gázszállítmányok leállítását. A szállítmányokat június elsejétől függesztenék fel, amennyiben Kijev nem egyenlíti ki a tartozásait.

A bejelentés nem kis zavart okozott az európai politikában, a tagállamok vezetőinek az elmúlt hetekben ismét gyors döntéseket kellett hozniuk a helyzet megoldására. Ha valóban elzárnák a csapot, ez már a harmadik alkalom lenne, hogy az orosz Gazprom gázszolgáltató felfüggeszti az Európába tartó gázexportot. Hasonló volt a helyzet 2006-ban és 2009-ben, amikor Szlovákia szükségállapotot hirdetett, Bulgáriában egyszerűen elfogyott a gáz; Ausztria, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország pedig a gázvezetékek 30 százalékos nyomáscsökkenéséről számolt be.

A feszültség feloldása a megújuló energia és az energiahatékonyság népszerűsítésében rejlik. Az európai energiapolitika az orosz gázszállítóktól való függetlenséggel nemcsak jelentős lépést tenne a klímaváltozás ellen, de nyerő helyzetbe hozhatná a gazdaságot is. Ilyen egyszerű ez, ha az európai politikai vezetők képesek bátorságról és valódi vezetői képességekről tanúbizonyságot téve jó döntést hozni. Az EU soron következő csúcstalálkozóján azt vitatják meg, milyen energia- és klímapolitikai célokat határozzanak meg 2020 utánra. Európának ekkor nyílik lehetősége arra, hogy megszabaduljon a gáz- és olajfüggőségtől, és megtörje a kényszerű együttműködés és a gazdasági függés ördögi körét.

 

Az energiahatékonyságot és a megújulókat választva az EU képes lehet végre a saját útján járni. Nem jelent ugyanakkor megoldást az orosz energiahordozók atomenergiával, és például a Közel-Keletről vagy Észak-Afrikából származó fosszilis energiával történő kiváltása. A tervezett Déli áramlat például először várhatóan csak 10–20 milliárd köbméter gázt fog szállítani évente, ami az orosz gázexport mindössze 8 százalékát váltaná ki. Nem abban kellene tehát gondolkodnunk, hogy lecseréljük a forrást, hanem véget kéne vetnünk a nem fenntartható energiaforrásokra való támaszkodásnak.

Nem Oroszország és Szaúd-Arábia között kell választanunk, hanem a piszkos és a tiszta energia szállítói között, és lecserélni a klímakáosszal járó állandó konfliktust stabil és fenntartható energiapolitikára – a múltat a jövőre. Választhatunk egy háromszorosan is nyerő lehetőséget, amely egyaránt előnyös a klíma, a gazdaság és a társadalom számára. Az új irányvonal kialakítására már vannak törekvések: csak 2012-ben Európa annyi új megújuló energián alapuló beruházást valósított meg, ami az Oroszországból érkező gáz több mint 10 százalékának kiváltására, valamint több mint 8 millió háztartás energiaellátására elegendő, és közben rengeteg munkahelyet is teremtett.

A tiszta energiában rejlő potenciál tehát hatalmas: 2030-ra akár energiaszükségletünk felét is fedezheti, sőt – a megfelelő szakpolitika mellett – Európa képes lehet az orosz gázimport teljes kiváltására is. Ez az európai kormányok számára lehetővé tenné, hogy a válságból lehetőséget teremtsenek, és a békés energiamegoldásokkal csökkentsék függésünket azoktól a forrásoktól, amelyek évszázadok óta háborút és konfliktusokat hoznak. Amennyiben a júniusi EU-csúcstalálkozón ismét a fosszilis energiahordozókat és az atomenergiát választják, ez egyben a piszkos, kiszámíthatatlanul rendelkezésre álló és kockázatos energiaforrásoktól való további függőségünket is jelenti, ami egyaránt veszélybe sodorja ezzel az országok energia- és hagyományos értelemben vett biztonságát.

Ezzel szemben a tiszta, modern energián alapuló összeurópai hálózat nemcsak valódi energiabiztonságot jelentene, de munkahelyeket teremtene és új iparágakat hozna létre. A tiszta energián alapuló technológia már készen áll, a költségei pedig egyre csökkennek. Eljött az idő! A válságot lehetőségnek kell tekinteni. Míg az olaj-, szén-, gáz- és atomvállalatok keményen lobbiznak, hogy továbbra is függésben tartsanak bennünket a piszkos és veszélyes energiahordozóktól, én arra kérem az Európai Unió vezetőit, hogy cselekedjenek, és vezessék Európát a valódi függetlenség és biztonság útjára. Ahogy Albert Einstein mondta: „Egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodásmóddal megoldani, amivel azt létrehoztuk.” A fosszilis energiahordozók és az atomenergia miatt kerültünk ebbe a helyzetbe, és nem ezek fogják a megoldást jelenteni. Erre csak a tiszta energia képes.

A szerző Greenpeace International igazgatója

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.