galéria megtekintése

Csak a Család

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Családbarát miniszterelnökünk szerint nem a fideszes politikusok gazdagodtak meg, hanem a családjuk vált tehetőssé az elmúlt 25 évben, így hát nincs semmi elítélendő abban, hogy bőkezűen támogatják a köz szolgálatában fáradozó fiaikat. A csodálatos politikusi vagyongyarapodásokra rendre az a magyarázat (ami a saját magukkal mindig nagylelkű képviselőink által meghozott törvények alapján a jog ítélőszéke előtt is sokszor megáll), hogy a család segített.

Arról viszont senki nem beszél, hogy miből tellett a szóban forgó családoknak a családi segítség hétköznapi fogalmain jócskán túlnyúló adakozásra. Nos, a Szijjártó famíliának vasútépítésből, ahol mindig az állam a megrendelő (és az adófizető a finanszírozó). A Szijjártó papa cége kartellezett is (vagyis megállapodott a versenytársakkal, hogy együtt károsítsák meg némi túlszámlázással az államot), és csak azért úszta meg, mert feldobta a többieket, de ettől még a családi vagyon eredete morális értelemben egyetlen fokkal sem lett tisztább.

És a kilométerenként milliárdokért épülő vasutak hazájában tényleg nem kell sokat filozofálni a 176 milliós dunakeszi lak forrásán: mi fizettük, mindannyian. Alighanem hasonló a helyzet a Lázár gyerekek luxuslakásával és szőlőivel is: Lázárnak van egy nagybátyja, aki úgy 1300 hektárnyi kedvezményes állami földbérletet nyert, és aki csak a földalapú támogatásokból évente százmilliós összeget kasszíroz, jórészt a fideszes hátterű nagygazdák felé lejtő földpályázati rendszert kialakító Orbán-kormány jóvoltából.

 

Lázár miniszter olyannyira közel áll az említett rokonhoz, hogy jó ideig a nagybácsi cégében is igazgatósági tag volt, aligha túlzás tehát azt feltételezni, hogy a „családi segítség” végső soron itt is a családi vállalaton átfolyatott közpénzt jelenti. Kövér Szilárd (Kövér László házelnök testvére) Egyetemi Kiadójánál az adóhatóság be nem fizetett adómilliók nyomát ütötte bottal – ez is közpénz ám –, miközben a cég igen nagylelkű, 18 millió forintos honoráriumot volt képes fizetni Orbán Viktornak A történelem főutcáján című könyvéért.

És már meg is érkeztünk az Orbán családhoz, ahol papíron a papa, id. Orbán Győző a fővállalkozó. Az ő bányacégéhez bőven került pénz a sajátosan privatizált egykori Fidesz-székház árából (örülnénk, ha az állam privatizációs veszteségei fölött kesergő jobboldal egyszer ezt is megemlítené a fájó példák közt), és azóta is fürdik a kedvezményekben.

Hogy csak a legutóbbi esetet említsük, a miniszterelnöki papa tőzegbányája kedvéért a minap még kormánypárti törvénymódosítást is beadtak a közelben futó csatorna állami pénzből történő, a tőzegbányászat feltételeinek javítását célzó vízrendezéséért. Azt meg csak a beavatottak tudják, hogy a környéken szinte már senki más nem bányászik tőzeget, mert a többieknek megtiltották a kitermelést.

A családi segítség tehát Orbánékhoz is gyakran közpénzből és közjavakból érkezik, így lehet, hogy a miniszterelnök bátran ráköltheti évi legális jövedelmét a legnagyobb leánya svájci iskoláztatására. Amúgy a családi segítségre épülő védekezés kikezdhetetlen: Fidesz-Magyarországon szinte már csak a Család tagjainak telik olyasmire, amiért a politikusaink mostanában magyarázkodni kényszerülnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.