galéria megtekintése

Civileké a pálya

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 03. számában
jelent meg.

Rakusz Lajos
Népszabadság

Civilek uralják a politikai mezőt. A netadóellenes megmozdulások, a sokezernyi fényszórózó tüntető képei – bejárták a világot. Aztán jött a „közfelháborodás napja” a Kossuth téren, 19 vidéki városban, Berlinben, Londonban, Bristolban, Brüsszelben, Kitzbüchelben.

Ismét kihúzhattuk magunkat. Az ’56-os,’68-as,’89-es fiatalokkal szellemi rokonságban vannak a maiak. Az elmúlt hetek tüntetései ezt hitelesítették a világ szemében. Az önbecsülésünket szereztük vissza! Köszönet a tüntetéseket szervező civileknek! És mindenekelőtt a résztvevőknek! Az időseknek s az önérzetes fiatal nemzedéknek. Betelt a pohár. A szabadság halott. Mert az emberek félnek. Elsöpörték az önkormányzat , a kultúra, a tudomány-, a sajtó-, a civil szféra autonómiáját. Idegen lett az EU értékrendje. Kezdetét vette az új generáció elbutítása a köz- és felsőoktatásban. Az illiberális társadalom nyílt vállalása egyértelmű üzenet volt: kiválunk a Nyugat civilizációjából. Ezzel Orbán átlépte a Rubicont. Mostantól megkérdőjelezhető a tagságunk a NATO- ban, az EU -ban. Visszacsúszunk Moszkva érdekkörébe.

Elszegényedtünk. 2010 és 2013 között a gazdaság mindössze egy százalékkal bővült. A térség leszakadó állama lettünk. A szabad rablás csak átmenetileg csitult a választások évében, de már látható: újraindul 2015 -ben. Az oktatás, az egészségügy, a szociálpolitika terén a helyzet kétségbeejtő. Az új elit dőzsöl, az ország fele a napi betevőért küzd, harmada a lecsúszástól retteg.

 

Az Egyesült Államoknak is elege lett. A szövetségesi jelzések semmibevételének ára van. Az Obama-adminisztráció a legirritálóbb területet, a korrupciót választotta a rend helyreállításának kiindulási pontjaként. Az állami maffia az országhatáron belül támadhatatlan. Csakhogy globális világban élünk. A „maffia” számos üzlete nemzetközi jellegű, a „polip karjai” túlnyúlnak a határainkon. A rabolt vagyon nagy részét is külföldre vitték, viszik. És ezek zárolhatók! És Snowdennek köszönhetően, tudjuk: számolniuk kell a kormányzat vezetőinek azzal, hogy ezeket a kapcsolatokat jól ismerik az amerikai adminisztrációban. És feltehetően a létrejövő érdekeltségi rendszerek stratégiai kockázatait is felmérték. A bajok nemzetközi dimenzióba kerülnek. Orbán kormánya stratégiai hibát követett el. Az oligarchák nem tudhatják biztosan, hogy a korrupció rendszerét összetartó kölcsönös zsarolhatóság kinél szűnik meg. Ki hogyan próbálja menteni a vagyonát? Vagy a személyes szabadságát? Mit kell tennie, hogy a másik oldalon kapjon bátorítást és netán védelmet?

A hatalom magabiztossága a múlté. Próbál színt váltani: hízeleg az USA-nak. Két tűz közé került. Mert itthon elege lett az eddig csöndes többségnek.

A kilátástalanság, a sivár jövő réme éledt fel az adódömping , a rabló hatalom zabolátlansága révén. A netadót az emberek –mindenekelőtt a fiatalok – a személyes életükbe való beavatkozásként élték meg. A hatalom arcátlan próbálkozásaként a modern világtól való elszakításukra. A tájékozódás, a kapcsolatépítés, az önkifejezés, az élményszerzés és -adás, az aktivitás... – az egyén szabadságának és egyenlőségének csorbítására. A reagálás gyors és imponáló volt!

Tudatosult, hogy hosszú ideig néhány ember foglyai vagyunk, és leszünk. És az is, hogy a pártok tehetetlenek. Nincs hová fordulni. Nőtt az elkeseredés, a tehetetlenség érzése. A közfelháborodás napja az elutasítás nemzetközi kiterjesztésével, itthon a legszélesebb társadalmi rétegek igencsak harsány megszólalásával vált emlékezetessé. Dübörgött az „Orbán takarodj!”.

A civilek hihetetlen gyorsasággal reagáltak. Azzal, hogy a nép valódi (nem manipulált) többségének teremtettek kifejezési lehetőséget – történelmi tettet hajtottak végre. Valóságos erőt képviselő tényezővé lettek a civilek. Az igaziak.

Nem profik, számos hibát is elkövettek. Sok minden most alakul eszmeileg éppúgy, mint a társadalmi szerveződés és a technikai szervezés terén. Jó, hogy vannak józan kritikai hangok: figyelni kell ezekre.

A lényeg: a társadalom megmozdult. Úgy vélem, a java most jön. Egy hallatlanul fontos folyamat elején vagyunk, amelyben egyre több civil és érdekvédelmi szervezet jelentkezik releváns mondandóval. Jó lenne, ha a pártok is megemberelnék magukat, s az országgal törődnének. Várhatóan lesznek viták. De egyezségre kell jutnunk! A kirekesztés halála mindennek! Össze kell kapaszkodni, amíg nem késő...

A szerző okleveles gépészmérnök

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.