galéria megtekintése

Ciprasz visszaül

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 04. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Egész Európa egy miniszterelnök unortodox kijelentéseire figyel. Nem kell szomorkodni (örülni), nem Orbán Viktorról van szó, hanem a lazán öltözködő, jó svádájú, negyvenéves kormányfőről, Alekszisz Cipraszról.

Tényleg az ő szavait lesi mindenki, a brit pénzügyminiszter még azt is nyilatkozta, hogy Görögország és az euróövezet szembenállása „a globális gazdaság legnagyobb kockázatává válik”. Ami persze túlzás, ám annyi biztos, hogy hónapok óta az európai vezetők rögeszméje a „jaj, mi lesz, ha a görögöknél hatalomra jut a Sziriza”, amióta pedig – bő egy hete – hatalomra jutott, rázendített a „jaj, mi lesz az euróval” siratókórus. Orbán a fénykorában, a médiatörvény megalkotásakor feleekkora figyelmet sem tudott kivívni az európai porondon. Pedig próbálkozott.

Lássuk be, az ötszázmilliós EU-ban nem a tízmilliós Görögország – amelynek gazdasági teljesítménye alig-alig látható töredéke az uniós összteljesítménynek – fogja megváltoztatni a dolgok menetét. A radikális baloldali Sziriza, amelynek néhány éve a létezéséről sem tudott senki, mégis az európai közbeszéd tárgya lett. Mert Ciprasz ehhez nagyon ért.

 

Elég az EU–IMF-diktátumból, elég a megszorításokból – még szép, hogy ezek a szlogenek kiválóan működtek egy országban, ahol a sorozatos fizetés- és nyugdíjcsökkentések, adóemelések, elbocsátások felőrölték a lakosság idegeit. Nemcsak azért, mert zuhan az életszínvonal és dübörög a munkanélküliség, hanem azért is, mert a többéves nadrágszíjmeghúzás sem állította talpra a gazdaságot. S mivel a megszorítások mindenki fejében összefonódtak az EU–IMF-páros gigantikus pénzügyi mentőcsomagjával, már érteni is vélték Európa-szerte: Ciprasz az euróövezetből ki akarja vezetni Görögországot.

Dehogy akarja – pontosított időközben a nyakkendő nélküli imázzsal is feltűnést keltő miniszterelnök. Csakhogy az uniós politikusoknak nagyon jól jön a „kilép vagy nem lép ki az eurózónából, összeomlik vagy nem omlik össze az eurózóna” figyelemelterelés, mert addig sem kell az igazán kellemetlen ügyekről beszélni. Hiszen a választásokat megnyerő Sziriza-vezér valójában azzal érvel, hogy az európai válságkezelés Görögországban (is) csődöt mondott, és hogy a megszorító intézkedésekből nem lett gazdasági növekedés, legfeljebb társadalmi válság.

A hatalmasra duzzadt görög adósság kapcsán pedig lehet úgy tenni, mintha bármi esély is mutatkozna a visszafizetésre, ám ez csupán önámítás. Tárgyaljunk inkább az adósság egy részének elengedéséről – javasolja Ciprasz, és ezzel végképp a frászt hozza a gazdagabb EU-tagállamok (Németország, Hollandia, Ausztria, Finnország stb.) vezetőire.

Ezért kap makacs elutasításokat a Sziriza egy olyan Európában, ahol a túlburjánzó államadósság és költségvetési hiány jó néhány országot sújt. S némelyikük sokkal, de sokkal nagyobb falat, mint Görögország. A házirendet tehát nem most írjuk át, Alekszisz Ciprasz visszaül a padba, köszönjük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.