galéria megtekintése

Ciprasz blöffje

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.


Horváth Gábor
Népszabadság

Németország megkezdte Görögország kifosztását – hallatszik annak kapcsán, hogy a frankfurti repteret üzemeltető Fraport 1,2 milliárd euróért ötven évre megszerezte a tizennégy legforgalmasabb görög regionális repülőtér működtetésének jogát.

A cég állami és önkormányzati tulajdonban van, így még csak azt sem lehet állítani, hogy a nemzetközi karvalytőke csapott volna le elsőként a meggyengült görögök gazdasági pozícióira. Nem, ez bizony az eltérő kontextusban a Szabadság térről ismert birodalmi sas ipari változatban. Más kérdés, hogy Angela Merkelnek nagy szüksége volt az üzlet múlt heti bejelentésére, és még így sem volt könnyű elfogadtatnia a Bundestaggal öt éven belül a harmadik görög mentőcsomagot.

A szigeteken lévő repterek német kézre kerülése a görögök számára viszonylag enyhe veszteség. Legalábbis ahhoz képest, hogy voltak, akik maguknak a szigeteknek a külföldi lízingbe, sőt tulajdonba adását követelték volna, cserébe az új, 86 milliárd eurós hitelért. Könnyű tehát rásütni Alekszisz Ciprasz kormányfőre, hogy a lakosságot becsapva meghunyászkodott a gazdag északi országok előtt, ám politikus legyen a talpán, aki ekkora nyomás alatt, ilyen drámai választási lehetőségekkel szembesülve is elvszerű döntést tud hozni.

A Sziriza januári választási győzelmét és az eurózóna-valutaalap páros súlyos feltételeit elutasító júliusi népszavazást követően a németek színvallásra kényszerítették Athént. A görögök túlnyomó többsége nem akarta feladni az eurót, márpedig ezzel végleg elfogytak Ciprasz kártyái. Nem jött be a blöff. A kormányfőnek, ha hű akarna lenni önmagához, most távoznia kellene, de politikus jószántából ilyesmit ritkán tesz. Az előre hozott választásokon jó eséllyel megint nyerni fog, bár kérdéses, mennyit tud megőrizni a Sziriza előnyéből.

 

Abban bízhat, hogy a mellőle kivált keményvonalasoknak nem lesz idejük felépíteni magukat, a hagyományos pártoknak meg nincsenek vonzó vezetőik és alternatív ötleteik. Könnyen előfordulhat tehát, hogy ő marad a miniszterelnök – azután pedig minden úgy folytatódik, mintha nem is ő lenne az. Kénytelen lesz életbe léptetni olyan megszorító intézkedéseket, amelyeknek tagadásával jutott hatalomra, s csak azzal érvelhet, hogy ő legalább kíméletesen szorít. Nem Ciprasz lesz az első politikus a történelemben, aki a hatalom megtartása érdekében pont a fordítottját teszi annak, amit korábban ígért.

Fontosabb ennél most a tanulság, miszerint nem nagyon lehet tartósan szembefordulni a piaccal és az azt uraló hatalmakkal. Illetve, bár az európai jóléti rendszer már nem az, ami volt, az emberek, legyenek görögök, németek vagy magyarok, a maradékához is ragaszkodnak. Nem akarják feladni személyes és családi álmaikat, még akkor sem, ha ideig-óráig vonzó lehet a hazafias érzelmekre apelláló „szabadságharc”. Európa pedig összezár és előremenekül, magával cipelve a görögöket. Minket sajnos nem, ahhoz be kellett volna vezetnünk az eurót.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.