galéria megtekintése

Egy nyílt vita lezárása

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 06. számában
jelent meg.

Népszabadság

A Népszabadság szeptember 26-i számában Köves Slomóval készített interjút Czene Gábor. Az újságírói kérdésekre adott válaszok több helyen is pontosítást igényelnek. Dicséretes, hogy Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija felismerte: „nem jó, ha a zsidó szervezetek kizárólag a kormány bábáskodása mellett tárgyalnak egymással”.

Ha ez a felismerés hamarabb megtörténik, akkor az EMIH is részt vett volna azon az egyeztetésen, amit a Mazsihisz hívott össze a kormány által kezdeményezett kerekasztal-tárgyalást megelőzően, és ahol tizennégy zsidó szervezet képviseltette magát. Ha Köves rabbi következetesen gondolja végig a történéseket, akkor látnia kell, hogy a zsidóság „általános közösségi képviseletét” nem létrehozni kell, hanem egy hosszú folyamaton keresztül felépíteni.

Varázsütésre létrehozott közösségi érdekvédelmi szervezetek ugyanis a legritkább esetben képesek megálmodóik céljait megvalósítani. Ez csak organikus fejlődés eredménye lehet. Köves rabbi vagy nem veszi észre a Mazsihiszben történt jelentős változásokat, vagy inkább nagyon is érzékeli. Talán ezért hivatkozik Feldmájer Péterék korábbi sikertelen szervezeti próbálkozásaira, s ezért nem szól az új vezetés integrációs törekvéseiről.

 

Amikor a Mazsihisz elnökeként összehívtam a zsidó szervezeteket, akkor nem „vélt Mazsihisz-monopólium legitimálására”, hanem konszenzusok kialakítására törekedtünk. Arra, hogy a meghívásnak eleget tévő, sokszínű zsidó közösség jelentős kérdésekben erre képes volt – személyesen is büszke vagyok. Mi ugyanis nem hierarchikus szervezetben gondolkodunk. Zoltai Gusztávval kapcsolatban sem elég őszinte a nyilatkozat.

Az EMIH vezetése és a mögötte álló kórus ugyanis minden közösségi fórumon helyesnek ítélte Lázár miniszter döntését. A szervilizmus töretlen volt egészen addig, amíg nem szembesültek azzal, hogy nemcsak a Mazsihiszen belül, hanem a kormánypárti Fidesz véleményformálói között is megütközést keltett a miniszter döntése. A Miniszterelnök pedig állítólag egész egyszerűen provokációnak minősítette azt: no, innentől már ők is óvatosabban kezelik az ügyet – s csak „nevetnek” rajta.

Csúsztatás a Schwezoff-ügyre adott válasz is. Vallásjogi és közösségi, érdekvédelmi funkciókat összekeverni hiba. A Sorsok Háza projektben az EMIH a kezdetektől nem akart részt venni. Lehet ezt sokféleképpen magyarázni. Bölcs előrelátással, vagy Schmidt Mária személyével kapcsolatos „kételyeik” igazolásával, de valójában a felelősség elhárítása motiválhatta a döntést. Amennyiben a Mazsihisz és a BZSH is ezzel az attitűddel közelítette volna meg a kérdést, ma langymeleg nyugalomban zajlanának egy új holokauszttörténet bemutatásának előkészületei.

Szép lassan felépülne egy olyan történelmi narratíva, melyben a magyarországi holokausztért kizárólag, vagy főként a náci Németországot terheli a felelősség, és Magyarországgal kapcsolatban a hangsúlyokat aránytalanul az életmentők (legyen áldott a nevük) felé pozícionálnák. De vannak pozitívumai is az interjúnak. Köves rabbi annak végén szinte szó szerint megismétli korábbi érveimet – igaz, mint a sajátjait.

A lényeg azonban itt a tartalom: az építkezés Köves Slomó szerint látványos (korábbi kifejezésem szerint: attraktív), érzelmeket felkavaró (nyilatkozatomban: érzelmekre ható), amit „sok tízezer gyermek fog meglátogatni” (ezt talán szó szerint mindketten azonosan fogalmaztuk meg), s egyáltalán nem mindegy – mondja Köves rabbi – milyen „érzésekkel” (az én szavaimmal: milyen történelmi üzenettel) fognak onnan távozni.

Vagyis van egybehangzó rész kettőnk véleményében – ami mindenképpen biztató. Ros Hasonó, azaz a zsidó újév ünnepét megelőzően megállapodtunk abban, hogy rendszeres, közvetlen kapcsolattartással kíséreljük meg a szervezeteink közötti feszültségeket csökkenteni, s mindezt kevéssé a nyilvánosság előtt. Ezért kívánom és kérem, legyen ez a válaszom egy nyílt vita záróaktusa.

Heisler András

*A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.