galéria megtekintése

Chipetnyi szerelem

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 14. számában
jelent meg.


Ötvös Zoltán
Népszabadság

Nehéz elképzelni, ahogy a mélyszegénységben élő magyar lányok-asszonyok négy-öt év múlva sorban állnak majd az egészségügyi intézmények előtt, hogy nekik is beültessék a távirányítóval működő fogamzásgátló mikrochipet. Mert hallottak arról, hogy a világ 120 millió fővel szeretné növelni a felelősen gondolkodó, tudatos családtervezést felvállaló nők arányát. És ha van ilyen chip (2018-ra állítólag elérhető áron lesz hozzáférhető az Egyesült Államokban), akkor ültessék be az ő bőrük alá is.

Bár a KSH adatai szerint az abortuszok száma 1990 óta csökken, a 18 éven aluliak körében a szám alig változott

Mert ők nem olyanok, akik akkor vállalnak gyereket, ha becsúszik, hanem rendezett családi körülmények között szeretnének élni. Úgy, hogy a biztos állásban kapott fizetésből már letudták a devizahitelt, kicsit sikerült is félretenni, és a munkahelyük is boldogan visszavárja őket a szülés után.

 

Ez utóbbi mondat széles rétegek esetében minden valóságot nélkülöző vágyálom, mint ahogy az is, hogy lesz olyan szervezet, amelyik ingyen, a rászorultságot szem előtt tartva vállalja a beültetés költségét. Addig marad az abortusz, ha úgy érzik, a szerelem gyümölcse nem a legjobb körülmények közé érkezne.

A magyar államtól ugyanis ne várjanak anyagi segítséget a rászorulók, mert a magyar állam a születések számának növelésében érdekelt. Magyarországon a magzati élet védelméről szóló, jelenleg hatályos törvényben az a cél szerepel, hogy a fogamzásgátló készítményeket és eszközöket rászorultságtól függően lehessen igénybe venni, ám ez az elv eddig a gyakorlatban nem valósult meg.

Pedig többször is szóba került, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan a fogamzásgátlókat a társadalombiztosítás keretében támogassák, azzal érvelve, hogy az államilag támogatott prevenció az abortuszok számát csökkentené. Csakhogy ezek az érvek nem találtak meghallgatásra.

Az adatok azt mutatják, hogy a nem kívánt terhesség következményei döntően a 18 éven aluli, önálló keresettel nem rendelkező nőket sújtják. Bár a KSH adatai szerint az abortuszok száma 1990 óta csökken, a 18 éven aluliak körében a szám alig változott, a hátrányos helyzetű országrészekben pedig a terhességmegszakítások száma folyamatosan nagyon magas.

Bár a nem kívánt terhesség megelőzése humánusabb megoldás mint az abortusz, a tabletta szedését a szegények, a fiatalok nem engedhetik meg maguknak: nekik marad a sürgősségi fogamzásgátlás vagy az abortusz.

Azt olvasom, hogy egy havi fogamzásgátló ára háromezer forint körül van, és egyre kevesebb nő engedhet meg magának ilyen kiadást. Marad az óvszer, a pesszárium, a megszakítás. Így is lehet. Meg máshogy is. Egy szerethető, létbiztonságot nyújtó országban az emberek örömmel alapítanának családot. Nem egy chipen, egy olcsó és biztonságos fogamzásgátlón múlna, hogy ki vállal gyereket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.