galéria megtekintése

Ceterum censeo

3 komment

Vörös Imre

Amióta – egy éve – szóvá tettem, hogy a 2014-es országgyűlési választásokra a kormány által az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől meghívott nemzetközi megfigyelők jelentésükben 36 pontban kifogásolták a 2012. évi törvényekkel bevezetett választási rendszer antidemokratikus vonásait, barátaim (és felebarátaim) azzal üdvözölnek, hogy „Itt a forradalmár!” A hazai és a külföldi választási szakemberek véleménye egybecseng abban a tekintetben, hogy a 2014. évi választások félig szabadok voltak, de nem voltak átláthatóak, tiszták, a választók akaratát eltorzították, és (pl. a második forduló megszüntetésével) kirívó aránytalanságot vittek az amúgy is aránytalanságtól terhes választási rendszerbe. Az 1994. évi választáson az MSZP a leadott szavazatok 32, az SZDSZ 19 százalékát kapta, s együtt a szavazatok 51 százalékával nyerték el a képviselői helyek kétharmadát. 2010-ben a Fidesz 53 százalékkal nyerte ezt el. Viszont az új rendszerben 2014-ben már csak 44 százalékra volt ehhez szükség, tehát a kisebbség kapta meg a kétharmados többséget.

Szakértők szerint ez a rendszer matematikailag úgy van „kalibrálva”, hogy 40 százaléktól már kétharmad jár, ami – bármelyik politikai formációnak jusson is – életveszélyes a demokráciára és a választópolgárokra nézve.

Az őszi önkormányzati választások megfigyelésére szóló kormányzati felkérést az EBESZ túlterheltségre hivatkozva elhárította. Így nem is volt nemzetközi megfigyelő, aki kommentálhatta volna, hogy eltűnt a budapesti közgyűlés tagjainak megválasztására szóló szavazólap. Ilyet a választási helyiségben már nem kaptunk – ma már nem erre a képviselői helyre megválasztott emberek, hanem kerületi polgármesterek ülnek ebben a közgyűlésnek így már nem is nevezhető gyülekezetben, amely mindazonáltal aggálytalanul dönt olyan ügyekben, mint például hogy legyen-e népszavazás az olimpia megrendezéséről, vagy ne legyen.

 

Minden demokráciának ez az alfája: a szabad, tiszta, és mindenekelőtt arányos választások lehetősége. Kézenfekvő lenne, hogy a „vízcsapból” is ennek a választásnak aligha nevezhető, inkább a kommunizmus „Hazafias Népfront-os” szavazásaira emlékeztető rendszernek a megváltoztatása „folyjon”: ez álljon a közbeszéd középpontjában. Emellett minden más felvetés, morgolódás és politikusi nagyotmondás másodlagos. Nincs jelentőségük szabad, tiszta (pl. a határon túli magyarok – most titkosított – választói névjegyzékének nyilvánosságát biztosító), a csalás lehetőségét kizáró, arányos választási rendszer híján.

Ehhez képest „forradalminak” minősül az a felvetés, hogy változzon a választási rendszer, pedig végső soron ez határozza meg a közjogi rendszer egészének a minőségét is. A problémának a közélet általi agyonhallgatása, a folyamatos kerülgetés, lapítás beszédesen vall a hazai közállapotokról.

A 2018-as választások „esélyeinek” latolgatásától hangos a közbeszéd, mintha nem lenne nyilvánvaló, hogy azonos feltételek mellett annak eredménye a 2014. évi eredmények mutációja lenne. Ezzel a burkolt ígérettel kampányolni persze elég komikus, hacsak nem kapcsolódik össze új választási törvény kidolgozásával és az Országgyűlésnek való ismételt benyújtásával. A választási rendszer megváltoztatásának követelése nem forradalom, hanem a közélet működésének normális menete. Az nem érv, hogy „úgyis leszavaznák”. Ha Cato a római szenátusban nem ismételgette volna unos-untalan, minden beszédét – függetlenül annak tárgyától – híressé vált zárómondatával befejezve („Ceterum censeo Carthaginem esse delendam!”), Karthágó talán még ma is állna.

Így hát a teendő nem olyan bonyolult: „Ceterum censeo – új, arányos, átlátható, tisztességes és szabad választójogot!”

A szerző volt alkotmánybíró, egyetemi tanár

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.