galéria megtekintése

Bűzben a pirosnál

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 19. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Beszóltam egy BMW-tudatú lénynek, tudom, hiba volt, de elvesztettem a fejem. Évek óta gyűlt bennem a harag a fekete böhömök iránt, amelyek irányjelző nélkül cikáznak át egyik sávból a másikba, a legnagyobb természetességgel mennek át a piroson, nem állnak meg a zebránál, s nyolcvannal döngetnek ott is, ahol csak harminccal lehetne menni. Egyre többen vannak, s mióta tudom, hogy a közlekedési morál a társadalmi klíma tükre, egyre jobban dühítenek.

– Te paraszt – mordultam rá arra a BMW-vezetőre, amikor a négysávoson beértem a pirosnál –, hát hová olyan sürgős? Szaladsz haza Hegelt olvasni?

Ezt persze kikérte magának. Mármint nem a Hegelt, hanem a parasztot. Pedig rászolgált. Olyan őrült módon vezetett, hogy alig tudtam elkerülni a csattanást, és még volt képe kiröhögni többtonnás fedezéke mögül. Hát beszóltam neki, pedig nem kellett volna, hiszen mi értelme van? Nem kifogásokat keresek, de amúgy is ideges voltam, Debrecenben ugyanis napok óta iszonyatos büdös van, az egész város bűzlik, mint egy disznóól, ettől az irtóztató szagtól megfájdul az ember gyomra és feje. Valahol a romantikus rónaságon lehet egy disznótelep, ahol nem disznókat tenyésztenek, hanem kimondottan disznótrágyát kísérleti céllal: mi vagyunk a kísérlet alanyai, s a disznótrágyatudósok arra keresik a választ, hogy meddig bírjuk lázadás nélkül.

 

– Engem ne parasztozz, kisköcsög – ezt válaszolta nekem az a paraszt,majd kiugrott a luxusterepjáróból, és fenyegetően hozzám lépett. Erre persze én is kiszálltam a kocsiból, de nem tudom, minek, a százhetven centimmel és hatvanöt kilómmal nem éppen utcai harcra vagyok kondicionálva. Szerencsére ő sem volt sokkal magasabb. Eltorzult arccal, vérben forgó szemmel nézett rám, láttam a tekintetében: soha nem gondolta volna, hogy merészel valaki beszólni neki.

De akkor már nem hagyhattam magamat. Azt sziszegtem neki, hogy az úttesten legyen tekintettel másokra, ne száguldozzon úgy, mint egy barom, mert veszélyezteti mások életét. De ebből az egészből természetesen csak a barom szót hallotta meg.

– Engem ne barmozzál, kisköcsög – vetette oda nekem, s akkor először rendesen rácsodálkoztam, mert annyira hangsúlyos volt már megint az az „engem”, hogy csak bámultam rá: mégis, mit képzelnek magukról egyesek, kik ők, hogy őket a nyilvánvaló hibáikért bírálat, kritika, vád nem érheti?

Álltam ott a mindent elárasztó, rettenetes debreceni bűzben a pirosnál, és amikor annak a luxusterepjáró-tulajdonosnak a véres, kikerekedett szemébe belenéztem, rádöbbentem, hogy ez az ember most, hogy többtonnás, fekete fedezéke mögül kilépett, mennyire védtelen. Hogy mennyire bizonytalan, sőt elveszett. S hogy mennyire fél.

Úgy értem, nem tőlem, a cingár alaktól. Nem tőlem félt, tőlem nem lehet. Nem tudom, hová fajult volna nevetséges kakaskodásunk, de egyszerre csak odakocogott hozzánk egy kutya, egy torzonborz, városi korcs. Jól megnézett mind a kettőnket, majd nagy nyugalommal fölemelte a bal hátsó lábát, és ha nem ugrok el, odaspriccent a bokámra. Pont az enyémre!

A BMW-s erre persze elröhögte magát, mire a kutyára pillantottam, amely engem bámult, „higgadj már le, öreg”, ezt üzente a szeme, és láttam rajta, bár kutyanyelven nem értek, hogy szélesen vigyorog. Erre én is összeröhögtem a BMW-ssel, visszaültünk a kocsiba, én pedig megköszöntem a büdös anyatermészetnek, hogy kutyatudatú lényeinket, ha nem tévedek, humanista jellemmel áldotta meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.