galéria megtekintése

Bush a mesterük

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 28. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Én, George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke az amerikai alkotmány által számomra biztosított jogoknál fogva kitiltom az országból azokat, akik korrupcióban vettek részt vagy abból profitáltak. Tömören ez áll abban a kétoldalas proklamációban, amely alapján Washington az elmúlt évek talán legmélyebb válságába taszította a magyar kormányt. A jogot saját javára bármikor kreatívan alkalmazó budapesti kétharmad emberére talált.

Az Orbán-kormány ahhoz szokott, hogy személyekre szabott jogszabályokkal (lex Borkai, Járai, Mocsai stb.) és cégek megpuhítására írt törvényekkel (mint a reklám- és más ágazati adók) éri el céljait. A vita és egyeztetés elkerülésére egyéni beadványokkal operálnak a Fidesz képviselői, rendeleti kormányzással irányítják az országot, és ha bármi veszélyeztetné jogászkodásra épülő politikájukat, nem félnek saját alkotmányukat visszakézből módosítani. Amikor aztán az Európai Bizottság a nyilvánosság nyomására a leginkább vérlázító intézkedések kapcsán közbeszól, Orbánék mindig kihasználják, hogy Brüsszel tartja magát a törvényekhez, a demokratikus szabályokhoz, eljárásokhoz. Befelé szabadságharcot kommunikálva paragrafusról paragrafusra alkudoznak, majd csendben elfogadtatják a parlamenttel azt, amiben végül engedni voltak kénytelenek. Így lesz ez a napokban a pálinka adómentességének eltörlésével is.

A kiutasítási ügyben azonban tehetetlenek. Nincs kivel alkudozni. Obama elnök él elődje „kreatív” rendeleteivel. Feltételezett terroristákat tartanak az Egyesült Államok területén bírósági ítélet nélkül korlátlan ideig rács mögött, a világ más táján drónokkal ölik meg azokat, akiknek haláláról az államfő egy személyben és jogi eljárás nélkül döntött. Felhatalmazás nélkül szűrik, olvassák, tárolják milliárdok adatforgalmát.

 

Az egyes szám első személyben írt 7750-es proklamációban Bush rögzíti, hogy országa nem tűrheti a korrupciót. Majd a külügyminiszter személyes elbírálására bízza, kiktől és mi alapján vonják meg a beutazási jogot. Titkosan, bírói döntés nélkül, a fellebbezés esélyét is megtagadva – ráadásul a gyanúsítottak családtagjaira kiterjesztve a büntetést. Ebben épp úgy a habeas corpus tagadása köszön vissza, mint a terrorgyanúba keveredett személyek végtelen bebörtönzésében.

Ez az amerikai jogszabály lenne számunkra az egyetlen esély, hogy az Orbán-kormányt rendszerszintűen behálózó korrupciónak végre gátat vessen? Talán dönthettek volna másként is Washingtonban. Tarthattak volna nyilvános kongresszusi meghallgatást, amelyen hiteles emberek ismertetik a tényeket, amelyek alapján a beutazási tilalmat elrendelték. Ezen a fórumon izzasztották meg az adalékanyagokkal a függőséget fokozó dohánygyárakat, itt kérték számon a GM menedzsmentjét, amely elhallgatta autóik halált okozó konstrukciós hibáit.

Ha eskü alatti vallomásokat hallhat a magyar nyilvánosság a hazai korrupció működéséről, nehezebb helyzetben lennének Orbánék. Ha Washington a magyarok számára is elérhetővé teszi információit, hatékonyabban képviselné a célokat, amelyekért a proklamáció született.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.