galéria megtekintése

Bűnünk és nyugdíjunk

10 komment

Kovács Bálint

Folyvást azt hallom/olvasom, hogy az Orbán-kormány államosította, elrabolta, elvette, lenyúlta, elherdálta… stb. a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat. A bűnbakkeresés helyett azt javaslom, nézzünk a tükörbe, és először önmagunkkal számoljunk el: miért nem tudtunk/mertünk öntudatos polgárként és demokrataként racionálisan dönteni saját sorsunkról és vagyonunkról? Mert ez itt a fő kérdés! Tudom, hogy volt itt minden, ígérgetés, hazudozás, fenyegetőzés, de ezzel együtt is az a véleményem, hogy megmérettünk és könnyűnek találtattunk.

Miért hittünk az ígéreteknek, miért hagytuk, hogy „megvezessenek” bennünket? Valljuk be, azért, mert így egyszerűbb és kényelmesebb volt. Nem kellett végigrágni magunkat a bonyolult jogszabályokon, végiggondolni az alternatívákat, mérlegelni a kockázatokat, és főleg nem kellett elmenni és nyilatkozni a jövőnkről. Jól jött a reálhozam is, elég volt például egy családi wellnesshétvégére. Észre sem vettük, hogy közben az Orbán-kormány törvényben „garantálta” a nyugdíjasok életszínvonalának stagnálását, vagyis relatív elszegényedésüket.

Maga Orbán Viktor mondta: „Bízzanak bennünk, az átlépők megtakarításait egyéni számláikon írja jóvá az állam.” Hazudott! Varga Mihálynak pedig volt képe azt állítani, hogy „igazából már van egyéni nyugdíjszámla”. Az igaz, hogy 2014-ben kiegészítették a hatályos nyugdíjtörvényt és cinikus módon bevezették a „társadalombiztosítási egyéni számla” fogalmát, de ez nem nyugdíjszámla, hanem egy analitikus nyilvántartás, amely már ősidők óta létezett a társadalombiztosítás rendszerében. A nyilvántartás nem tartalmazza a munkáltató által fizetett járulékösszeget, és ez nem véletlen. 2012. január 1. óta a munkáltató ugyanis nem társadalombiztosítási járulékot, hanem szolidaritási hozzájárulási adót fizet, az adóval szemben pedig nem jár kötelező ellentételezés. Tehát nincs kötelező állami nyugdíj! A „számla” természetesen nem tartalmazza a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat sem.

 

Hogyan hihettük el, hogy egy jogállamban, ha a munkáltató fizette/fizeti utánunk a társadalombiztosítási járulékot, akkor kizárhatnak bennünket a jogosultak köréből? A magánnyugdíjpénztári vagyon államosítása a legnagyobb kárt nem is elsősorban anyagiakban, hanem sokkal inkább az emberi fejekben okozta azzal, hogy megállította a hosszú távú felelős gondolkodás kialakulását, megrendítette a demokráciába és a jogállam intézményeibe vetett bizalmat, és visszahozta a gondoskodó állam egyszer már meghaladott eszményét. A helyzet azonban még ennél is súlyosabb, amennyiben az érintettek a hazugságok ellenére továbbra is némán tűrik, elfogadják, hogy becsapták, félrevezették őket. A döntés felelősségét és annak ­következményeit nem háríthatjuk át másra!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.