galéria megtekintése

Buborékveszély

0 komment


Varga G. Gábor

Veszélyes ingatlanpiaci buborék kialakulásához is vezethet a kormány hamarjában bevezetett családi otthonteremtési kedvezménye. Egy gazdaságelemző intézet frissen publikált véleménye szerint az igények rövid távon irreális mértékűre verhetik fel a lakások, házak árát, ami szerencsétlen folyamatokat indíthat be.

Nem vitatva az otthonteremtési támogatás szükségességét, jó szándékát, politikai hozadékát, kívánatos volna az is, ha ilyen nagy horderejű kedvezményrendszerek bevezetése előtt a kormányok sok lépéssel előre is gondolkodnának. Ha a programokat kidolgozó szakemberek nemcsak az otthonra vágyó tömegek fejével gondolkodnának, de az építési vállalkozókéval, a bankokéval is, talán sikerülne szakmai igényességgel előre jelezni az egyes intézkedések hatásait.

Lehetne például foglalkozni azzal, hogy ha hirtelen sok lesz az igénylő, a pénz, de kevés az újonnan épült lakás, ennek egyenes következménye az árak emelkedése, amivel az állam lábon lövi saját magát. Mondjuk harmincszázalékos áremelkedés esetén jóval kevesebbet ér a tízmillió, amit támogatásként ad, nem is beszélve a kedvezményes hitelről. Sajnos ez fájni fog a saját ingatlanra áhítozóknak is, akik egy hónappal az új rendszer bevezetését követően már lényegesen szerényebb lakást vagy házat engedhetnek meg maguknak egy adott összegből.

 

Örülhet viszont az építési vállalkozó, aki sokkal nagyobb hasznot realizál az ingatlanon, bár ő is csak addig, amíg van mit eladnia, vagy amíg új építkezésbe tud fogni – ráadásul mindaddig, amíg keresleti a piac, még a minőségi kompromisszumokat is megengedheti magának. Értsd: úgy a piacra zúdítani ezt a nagyvonalú támogatási rendszert, hogy nincs elegendő új építésű ingatlan vagy folyamatban lévő beruházás, azt jelenti, hogy az állam a támogatás egy részét eleve nem a polgároknak, hanem az építőiparnak adja. Az árak irreális felverésének persze mindig zuhanás a vége, láthattuk ezt már sokszor.

Amikor Medgyessy idején, nem is olyan régen, elhaltak az első Orbán-kormány támogatott lakáshitelei, az emberek nem tudtak elköszönni az alacsony kamatra adott pénztől. Visszafogásuk politikai kockázatát a későbbi szocialista kormányok nem merték vállalni, így indult hódító útjára a devizahitel, amelynek káros hatásait­ ma már ismerjük annyira, hogy ne kelljen részletezni. Rengetegen vettek ingatlant hitelre, amelyet ma már reménytelenül árulnak, hiszen ha alacsony áron szállnak ki, továbbra is csak adósságban maradnak, amit viszont gyakran nem tudnak fizetni. A csoktól nem független körülmény, hogy az új támogatásnak köszönhetően a használt lakások ára várhatóan csökken, ami megnehezíti a szabadulni akarók dolgát. Igaz, a devizahitelek számos előnyét is élveztük jó ideig, csak sajnos a káros hatások még ennél is tovább tartanak. Kellene figyelni, hogy a csokkal ne így legyen!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.