galéria megtekintése

Brókerkormány

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A politikának szüksége van szimbólumokra: ezek azok a gondolati keretek, amelyek hihetővé teszik, hogy a kormányzás a lenyúláson és a pőre magánérdekek gátlástalan kiszolgálásán túl azért másról is szól. Orbán Viktor szerint az ő mostani kormányának szimbóluma a triplán átadott Várkert Bazár – ezt maga a szónok is csak mosolyogva tudta kimondani.

A politizálás szimbolikus gesztusaira fogékony közönség inkább az új köztévét tekintette az orbáni politika autentikus jelképének, ahol minden együtt volt, ami a miniszterelnök szerint a sikerhez kell – egyértelmű politikai akarat, korlátlan hatalom, pénz és engedelmesség –, az eredmény viszont mégis országos kudarc lett. Ha a kormánytagok nem is, az „újtévések” lassan megtanulják, hogy minden szakmának vannak megkerülhetetlen szabályai, és a szakértelem mégsem kizárólag bolsevista trükk.

A tévé azonban, ezt mára be kellett látni, csupán mellékszál, apró mozaik a jelképkockák futballpályányi felületén. A valódi szimbólum a Quaestor, illetve maga az egész megmagyarázhatatlan Quaestor-ügy. Nem azért, mert nem történhetett volna meg bármelyik másik kormányzati időszakban, hanem éppen azért, mert bármelyikben megtörténhetett volna. A kétszeres kétharmad, az alkotmány és a pénzügyi szabályozás teljes átírása, az Alkotmánybíróság eltiltása a gazdasági jogszabályok felülbírálásától, a pénzügyi felügyelet átszervezése, az MNB teljhatalma, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok kézivezérlése, az ügyészség fideszesítése, a pénzügyi szektor térdre kényszerítése és évek óta tartó csuklóztatása ellenére pontosan ugyanúgy zajlott minden, ahogy korábban, más kormányok idején a Kulcsár-, a Tocsik-, a Postabank VIP-lista ügyekben: a politika gyanús üzletemberekkel és fajsúlyos bűnözőkkel üzletelt, a kár végső soron közössé vált, de a haszon privát, a kormányzat pedig soha semmiért sem felelős.

 

Pedig történhetett volna másképp is. Mert vajon mi akadályozta Matolcsy szuper MNB-jét, hogy feltűnjön neki: legalább 150 milliárd forintnyival több kötvény van kint a piacon, mint amennyinek a kibocsátására engedélyt adtak? Vagy mi gátolta meg a kormányt abban, hogy olyan törvényt alkosson, amelynek nyomán a százmilliárdokat forgató brókervállalkozások pénzügyei is legalább annyira követhetővé válnának, mint az online pénztárgéppel vegzált sarki fűszeresé?

Tényleg, hogyan fizetett eddig például adót a Quaestor a nem létező kötvényeken elért valóságos profit után? És ha a kormány gondoskodott a számára kedves minisztériumi (meg ahogyan hallani lehet, pártközeli, illetve egyházi) befektetők kártalanításáról, van-e erkölcsi alapja, hogy a kiskötvényeseket az út szélén – az állami felelősöket pedig futni – hagyja?

A „szocialista brókerbotrány” mára arra a kérdésre egyszerűsödött, hogy a kormánynak van Quaestor-ügye, vagy a Quaestornak van (jobb esetben: volt) kormánya. Ez is egyfajta szimbólum.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.