galéria megtekintése

Brit pánik

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 09. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Az embereket könnyű megvezetni: elsősorban ezt a következtetést vonhatjuk le abból, hogy – általános meglepetésre – többségbe kerültek Skócia függetlenségének hívei. Éppen akkor, amikor talán már el is felejtettük, hogy bő egy hét múlva az elszakadásról népszavaznak egy európai (uniós) országban. Eddig egyesélyesnek látszott az ügy. Hét évtizeddel a második világháború lezárása után, pláne a kontinens nyugati felén, szokatlan ez a felbuzdulás; tényleg, mi bajuk a skótoknak?

Erre a kérdésre nem is olyan könnyű választ adni. Sokatmondó, hogy a népszavazási kampányról szóló viták rendszerint arról szólnak, miként próbálná megoldani a keletkező problémákat Skócia, ha függetlenné válna. Jóval könnyebb tehát átlátni, mi bajuk lesz a skótoknak, ha kiszakadnak a háromszázéves brit unióból.

S ezekre a bajokra szorgosan fel is hívják a figyelmet mindazok, akik Nagy-Britannia egységében hisznek.

 

A legtalálóbb ellenérvvel az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso állt elő, aki „rendkívül nehéznek, ha nem lehetetlennek” minősítette Skócia EU-csatlakozását. (A függetlenségpártiak szerint pikk-pakk felvennék az önállósult skótokat az unióba.) Lehetetlennek, mert a spanyol kormány, amely kézzel-lábbal küzd Katalónia elszakadása ellen, bizonyára megvétózná Skócia felvételét. Már a Szerbiából kivált Koszovó elismerését is ellenezte, nehogy már a katalánok elbízzák magukat.

És akkor el lehet képzelni – de úgy látszik, a skót közvélemény nem képzeli –, hogyan is festene a független Skócia határa. Mivel Nagy-Britannia nem tagja a schengeni övezetnek, a skót–angol határon őrbódékat állítanának fel, és bevezetnék az útlevél-ellenőrzést... Na jó, de legalább az angol fontot megtarthatnánk – bizakodnak a skót önállóság hívei. Azt már nem, aki elszakad, a fonttól is búcsúzzon el szépen – üzent a brit kormányfő.

A pénz nyelvén általában értenek a választók, ám most mintha ez sem lenne igaz. Hiába figyelmeztetnek gazdasági szakértők, hogy egy önálló skót állam létrehozása súlyos fontmilliárdokba kerülne, és hogy a bankbetétesek azonnal átmenekítenék a pénzüket Angliába. Hiába írt nyílt levelet százhúsz nemzetközi nagyvállalat vezérigazgatója, üzleti szempontból megalapozatlannak ítélve a skót függetlenség melletti érveket. Egyesek már látni vélik, ahogy a – hurrá! – független Skócia pénzügyi segítségért kuncsorog az IMF-nél.

Megkésve észlelték Londonban, hogy a skót lakosságra mind kevésbé hatnak az észérvek, attól pedig egyenesen pánikba estek, hogy a felmérésekben egyszer csak felülkerekedtek az önállóságot népszerűsítők. És akkor a brit pénzügyminiszter – láss csodát – olyanokat ígérget, hogy ha Skócia a népszavazáson elutasítja az elszakadást, cserébe nagyobb autonómiát kap az adózás vagy a szociális segélyek terén. Ja, és hogy ő ezt nem pánikból mondja.

Tessék, most lehet a királyságban pánikolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.