galéria megtekintése

Brazília a Zika-vírus ellen

0 komment

Valter Pecly Moreira

A Zika-vírus globális probléma. A brazil Egészségügyi Minisztérium és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elismerte, hogy a vírus terjedése nemzetközi közegészségügyi vészhelyzet. Ez a már további 24 országot érintő rendkívüli esemény összehangolt válaszlépést igényel. Brazília megtesz minden szükséges intézkedést. A brazil kormány 300 ezer egészségügyi szakembert és 200 ezer katonát mozgósított, hogy a helyi közösségek megkapják a megfelelő tájékoztatást, és segítsék a vírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog szaporodási helyeinek felszámolását. A vírus elleni, korábban már hatékonynak bizonyult, hagyományos rovar- és lárvaölő szereket, valamint szúnyogriasztókat vetnek be.

A civil társadalom szereplői, a nem kormányzati szervezetek (NGO-k), iskolák, valamint egyéb állami és magánintézmények közösen vesznek részt a mozgósításban, hogy tájékoztassák a lakosságot és megakadályozzák a Zika-vírus terjedését. Brazília olyan új technológiákat és kutatásokat is támogat, amelyek elősegítik az oltóanyag és a betegség elleni új terápiák kifejlesztését.

A kormány fokozott erőfeszítéseket tesz a nemzetközi együttműködés érdekében. Az Egészségügyi Minisztérium partnerségi kapcsolatot alakított ki különböző országok kutatóintézeteivel, szoros együttműködésben áll a WHO-val és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettel.

 

Brazíliában számos elismert orvostudományi, valamint trópusi betegségeket kutató központ működik, ilyen az Oswaldo Cruz Alapítvány, a Butantan Intézet és az Evandro Chagas Intézet. Már megkezdődött a brazil intézmények és az USA-ban, illetve más országokban működő társintézmények közötti együttműködés, ami nemcsak a betegségnek és következményeinek a kutatására, hanem a Zika-vírus elleni oltóanyag kifejlesztésére is irányul.

Február 16-án a brazil egészségügyi miniszter Brazíliavárosban megbeszélést tartott 24 európai uniós ország nagykövetével, hogy megvitassák az egyiptomi csípőszúnyog elleni védekezés nemzetközi intézkedéseit, és hogy ismertesse a brazíliai helyzetet és a kormány erőfeszítéseit. Az Európai Unió képviselője itt bejelentette, hogy 10 millió eurós hitelkeretet nyitnak a kutatások támogatására.

A múlt héten Margaret Chan, a WHO főigazgatója Brazíliába látogatott, hogy tárgyaljon a Zika-vírus elleni harcról, valamint a vírus és a mikrokefáliás megbetegedések esetleges kapcsolatáról. A mikrokefália (kisfejűség) súlyos, veleszületett rendellenesség, amelynek következtében az agy nem fejlődik megfelelően. A főigazgató Dilma Rousseff brazil elnök asszonnyal történt találkozója során kiemelte, hogy az ország milyen komoly részt vállal a Zika-vírus elleni küzdelemben. Brazília megerősítette elkötelezettségét, hogy továbbra is biztosítja a teljes átláthatóságot és együttműködik az egyiptomi csípőszúnyog elleni harcban.

A brazil kormány teljes mértékben elkötelezett abban a törekvésében, hogy a 2016-os riói olimpiai és paralimpiai játékokat minden szempontból biztonságosan és nyugodt körülmények között bonyolítsa le.

Nem szabad elfelejteni, hogy az ötkarikás játékok időpontja a brazil tél idejére esik, amikor kevesebb a csapadék és a szúnyog. A Zika-vírus elleni összehangolt kormányzati fellépés, az olimpiai bizottság intézkedései és az országos mozgósítás együtt hatékonnyá teszik a Zika elleni küzdelmet.

Minden téves információn alapuló reakció anélkül befolyásolhatja mindennapi életünket, hogy segítene megoldani a problémát. A hatékony intézkedésekhez tudományosan megalapozott adatok, átláthatóság, ésszerű tervezés és határozott fellépés szükséges. A nemzetközi közösségnek össze kell fognia, az erőfeszítéseinknek ki kell terjedniük az egész világra, és le kell vonni a megfelelő tanulságokat annak érdekében, hogy a trópusi járványok és betegségek megelőzése és a védekezés hatékonyabb lehessen.

A Zika-vírus elleni harcot országunk prioritásként kezeli. A lakosság is elkötelezetten vesz részt ebben a küzdelemben. Ez mindannyiunknak kötelessége is. Brazília határozottan és elszántan végzi a feladatát.

A szerző Brazília nagykövete

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.