galéria megtekintése

Bóvliba ragadva

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Nincs kegyelem: a Fitch Ratings sem javított Magyarország megítélésén, s a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül utolsóként ő is a bóvli kategóriában hagyta az adósbesorolásunkat. Sok reményt nem hagyott rá, hogy ezen javítana, noha a szaktárca szerint ez teljesen evidens lenne. Csak a tényt kellene rögzíteni.

Győzzük kivárni! A bóvli minősítés három évvel ezelőtt ragadt ránk, mint kócos hajba a rágógumi. Nem szabadulhatunk tőle, csak fájdalmak árán, s ha radikálisan változtatunk eddigi magatartásunkon. Kétségtelen, a magyar gazdaság helyzete a német autóipar nagyágyúinak és a brüsszeli pénzesőnek hála, jelenleg stabil. Jövője azonban ingatag. Az uniós források beszűkülnek, a versenyszféra beruházásait döntően a Matolcsy György által Angliából importált növekedési hitelprogramból finanszírozza.

Arról már ne is szóljunk, hogy a nulla közeli kamattal, könnyű kézzel kiszórt kölcsönökből mennyi dől majd be. Legyen az a következő MNB-elnök gondja. Ott tartunk, hogy ma már azt is nagyberuházásként adja el a kormány, ami hatvan új munkahelyet hoz és tízmilliárdba kerül. S hogy ebből mennyi az állami apanázs, azt nem is részletezik. Az Audiról most derült ki, hogy a papíron szereplő 11,2 milliárd forint helyett negyvenet sepert be gyárépítési támogatásként az államtól.

 

A fenti tényt a szaktárca, ahogy fogalmaznak: „elismerte”. Nyilvánosságra persze ezt sem ő hozta. Ez is Matolcsy hagyatéka volt, ahogy Magyarország ma is és még jó ideig az unortodoxia c(éz)árjának hóbortjait szenvedi. Lehet a 2–2,5 százalékos növekedési prognózisokkal is dobálózni, de eközben azt se hallgassuk el, hogy régiós versenytársaink ennél jobban teljesítenek. A végén hozzájuk kell majd felzárkóznunk, nem a Nyugathoz.

Az Orbán-kormány tanácsra nem hallgat, kritikára még kevésbé. Ha ilyet kap, jön az ellencsapás, a bírálat megfogalmazójának hiteltelenítése, vagy a bagatellizálás, rosszabb esetben a tények elhallgatása avagy elferdítése. Ebben partnerre talál a kézi vezérelt közmédiában, amely a hamvába holt rezsicsökkentési hullám folytatását abban volt képes felfedezni, hogy a hátrányos helyzetű körzeteket ellátó háziorvosok havi 130 ezer forintos pluszt kaphatnak.

Valaki itt tényleg kezelésre szorul. És nem csak a propagandagépezetben, azon fölül is. A Fitch országértékelésében pozitív megállapítások is sorjáznak. Mert szakértőiket nem a felülről jövő kezdeményezések kiszolgálásáért fizetik, hanem azért, hogy pró és kontra érvek ütköztetésével, a kockázatok elemzésével alkossanak irányadó véleményt a befektetők számára.

Abban, hogy a hitelminősítők ennyire súlyos, lassan már előítéletté rögzülő fenntartásokkal viseltetnek irányunkban, döntő felelőssége van a zavaros, ad hoc megoldásokkal operáló autoriter kormányzásnak. Mert hiába faragják le példamutatóan a költségvetési deficitet, ha eközben a hitelesség krónikus hiányát nehezményezve a fél világ túlzottdeficit-eljárást kezdeményez ellenünk – orosz és azeri barátainkat leszámítva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.