galéria megtekintése

Boszorkányszög

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 12. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Mindenkinek joga van álmodni. S azután megébredve megvalósítani azt. De csak a saját kontójára. Mások helyett álmot valósítani kockázatos. Jelentős önkontroll szükségeltetik hozzá. S ez bizony keveseknek adatik meg. Különösen, ha vezetők. Különösen, ha kizárólag önszorgalmú kutyák csaholnak körülötte. Akik rálicitálnak a kimondatlan gondolatra is.

Így lehetett ez a múzeumi negyeddel. A vezér már régóta álmodik a budai Várról. Ahogy végigmegy a termeken. Ahogy sorra nyílnak előtte a dupla szárnyas ajtók, ő meg halad előre. Jobbról is, balról is hajlongók sorfala. De szép is az! De van egy apró bökkenő. Azok a nagy képek a falon. De még mielőtt lidércként ráülne mellkasára a gondolat, már valaki szólásra emelkedik. Költözzön máshová a galéria!

Az ötlet gyorsan szárba szökken: épüljön egy egész negyed a múzeumoknak. Úgy a lóláb is kevésbé... Méghozzá a Városligetben. Hová máshová? A nép szereti. Így a hatalom is szereti. Ki templomot épít ide, ki dísztribünt, ki emlékművet, ki múzeumot. Mindenki le akar tenni egy jelet, mindenki el akarja érni a népet. Legalább így. A gépezet beindul és egyre gyorsabban pörög. Törvény, kisajátítás, majd pályázat. Önigazolásul. Hogy az ötlet jó, lám, mások is hisznek benne és továbbálmodják.

 

Talán még mi is. De legalábbis az utolsó percig reméljük, hogy legalább elegáns lesz, méltó, amiért megéri a tarvágás. Mert az lesz. Nem mindenütt persze. Csak épp középütt. Csak néhány százévest. De lesz helyette fák koronája között lebegő párna vékony őzlábgomba lábakon. S lesz birodalmi kapuzat, amely alatt beléphet a nép a szép új világba. S talán valóban szépek lehetnének. Különlegesek, amelyre felkapja a fejét a világ. Máshol. Mert a magyar – különösképp a hatalom kegyeltje – mindig nagyobbat és díszesebbet akar a józan ész által diktáltnál.

Talán ez se lenne baj, ha végül minden úgy épülne meg, ahogy a tervező megálmodta. Nem úgy, mint a CET, amelyből a végére Bálna lett. Nem önmaguk torzóiként. Mert sok az a ligetre szánt 150 milliárd, de a végére biztosan kevés lesz. Sydney operaháza is tízszer annyiba került, mint amennyit szántak rá. Az építése is elhúzódott. Nálunk a következő választásra avatni kell. Ha kész, ha nem. Legfeljebb később újraavatják. A miniszterelnök pedig költözni akar. Fenséges teret akar fenséges álmaihoz.

Nekünk meg marad az ébredés. S előtte az éjszakák. Olyanok, mint a karácsony előtti és utáni tizenkét nap borzalmasan szent éjei, amikor a néphit szerint az egymásba gabalyodó istenségek száguldanak odakint prüszkölő paripáikon. Ilyenkor jólesik arra gondolni, hogy az átrobogó kísértetcsapat minden ártalma ellen megvéd az ajtóra rajzolt, betlehemi csillagot idéző boszorkányszög.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.