galéria megtekintése

Böszme

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 20. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

A kormány már most foglalkozik a devizahitelesekkel, de még vár a Kúriára, amely még azért az Európai Bíróság döntését figyeli, de mindezek után az Országgyűlés nagyon gyorsan határozhat, hiszen kész terv nincs. Csak annyi biztos, hogy mindez a bankoknak nagyon fog fájni, bár velük is egyeztetnek majd. Ott fognak zokogni a lelátón az összes vezérek.

Mindezeken felül Wiedermann Helga alapvetően tényregényt írt, bár nem mindegyik stimmel, néha például esetleg csak képzelte, mit meséltek neki, az árfolyamok meg csak maguktól indultak meg hirtelen ebéd közben abba az irányba, Matolcsy nem árulhatott el titkokat három évig büntethetőleg, az tutifix. Valamint az államadósság csökkenni fog, ezt Orbán szerint akkor is megmondta az Európai Unió, ha épp azt jósolta, hogy emelkedni fog.

Napi összefoglalónk végén hadd jegyezzük meg, hogy már alig valamivel több, mint két hét van hátra a választásokig – vagyis az őrületnek így vagy úgy, de vége lesz egy hónapon belül. A politikusok lenyugodhatnak, nem kell majd annyi butaságot beszélni. Aki meg kormányon van, szépen, komótosan nekiláthat a választások után menetrendszerűen következő megszorítócsomagnak.

 

Szerencse, hogy rendszert váltottunk négy éve – pont ugyanazt csináljuk, maximum a demokráciadeficit nagyobb, meg a kormány nézi jobban hülyének az embereket. A legrosszabb az egészben, hogy a támogatottsági felmérésekből úgy tűnik: a Fidesznek van igaza, a kellemetlen fordulatokat Magyarországon érdemes valami óriási baromsággal leplezni.

Szegény kormányt még a Wiedermann is húzza – nincs túl nagy szerencséjük se Matolcsyval, se a csapatával, de még a világgazdaság is a választások ellen játszik. A kormánynak aligha volt más választása, mint gyorsan felvenni némi hitelt akkor, amikor épp a legalkalmasabb a helyzet – a döntés szakmailag megfelelő volt. Ebből természetesen következik a bruttó adósság növekedése: és Orbánnak igaza van abban, hogy a kifutó tételek miatt majd jól zuhan a mutató. A probléma épp az, hogy ők hirdettek harcot, csináltak politikai kérdést a mérséklésből – most nehéz ebből jól kijönni. Aminek persze az oka tényleg technikai, de hát ez van, ha az ember választások előtt játszik a számokkal (hogy szebbé tegye őket), meg egyébként rontja lefelé a saját devizája árfolyamát.

A devizahitelesekkel se más a helyzet: valamiféle normálisabb megoldás felé menetelhetünk szépen lassan, és tulajdonképpen az is érthető volna, ha nem a választások előtt akarja elárulni a kormány a pórul járt adósoknak, hogy ne reménykedjenek sok jóban. Pontosabban: csak korlátozott segítségben és ne teljes felmentésben.

Lehetne még ebből konszolidáció is akár – csak Matolcsyt tudnánk felejteni, meg azt az elvesztegetett négy évet, amikor ez a kormány is csak úgy tett, mintha csinált volna valamit. Most úgy tűnik, csak a vagyonátrendezést meg a lenyúlásaikat fedezték. Böszmeséggel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.