galéria megtekintése

Bosszúvágy

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.

Dr. Dávid Ferenc

A mikor a súlyos kaposvári bűncselekményről értesültem, és azt követően olvastam a halálbüntetés kérdésének napirenden tartásáról szóló nyilatkozatokat, azonnal egy 41 éve készített amerikai film jutott eszembe. A Bosszúvágy főszereplője Paul Kersey építész (Charles Bronson alakítja), akinek feleségét meggyilkolják, lányát élőholttá nyomorítják a New York-i alvilág elvetemült bűnözői. A főhős a temetést követően egy revolvert kap ajándékba, amivel megkezdi bosszúhadjáratát a metropolisban. Kegyetlenül lemészárolja az útjába kerülő nehézfiúkat, míg a rendőrség a nyomába nem ér. De nem tartóztatják le, hanem szabadon engedik és eltávolítják New Yorkból. A híres-hírhedt, nagy közönségsikert arató film (és négy folytatása) a saját kezű ítélkezésről szól, arról, hogy a tehetetlen városvezetés és rendőrség helyett a belevaló és rokonszenves háborús veterán törvénytelenül, elkeseredett magányos harcosként száll szembe a fegyveres gonosztevőkkel.

– A cukiság is plusz öt százalék népszerűség-növekedés, szóval miközben a halálbüntetésről beszélsz, simogasd ezt a kiscicát!
– A cukiság is plusz öt százalék népszerűség-növekedés, szóval miközben a halálbüntetésről beszélsz, simogasd ezt a kiscicát!
Marabu rajza

A közelmúltban Kaposváron elkövetett aljas gyilkosság az emberek többségében joggal váltott ki heves indulatokat. Fokozta az érzelmi reakciókat, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált: a külvilágtól kötelező jelleggel, ostoba módon hermetikusan elzárt és „beláthatatlan” üzlethelyiségek csapdahelyzetbe szorítják a védtelen dohánybolti eladókat. Támadás esetén esélyük sincs arra, hogy valaki kimentse őket szorult helyzetükből. Ilyen körülmények között vált áldozattá a kaposvári fiatal lány is. Tragikus halála torokszorító, a fájdalomra nincs gyógyír, a brutális tettre nincs mentség, nincs elfogadható magyarázat. Együtt érzek a szülőkkel, nagyszülőkkel, rokonokkal, barátokkal: osztozom gyászukban.

 

Sokunk számára egyértelmű, hogy azonnali változtatásra szorult az ésszerűtlen dohánybolti szabályozás. Most aztán nem kellett előzetes hatásvizsgálat, nem kellett alapos rendőrségi elemzés, nem volt szükség hosszú – a határozott döntést lassító – mérlegelésre, hanem csak a haladéktalan cselekvés lehetett indokolt. Egy trafik portáljának és belső terének átalakítása nem túl bonyolult, legfeljebb költségigényes.

Gyors intézkedés helyett a kormánypárti politikusok a halálbüntetés kérdésének ismételt felemlegetésével és napirenden tartásával izgatják a felháborodott embereket. Először Pécsen a miniszterelnök hozta szóba az EU alapértékeivel ellentétes idevonatkozó gondolatát, majd egy nappal később a bér- és kiflikommandó egykori parancsnoka kihirdette a megfellebbezhetetlen határozatot: „az ilyen ember megérdemli a halálbüntetést”. A pisztoly és bajusz nélküli magyar Paul Kersey (főállásban frakcióvezető) jogi szempontok mérlegelése nélkül kiszabta a legsúlyosabb büntetést. Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője sem akart lemaradni e méltatlan versenyben. Április 29. napján „Le a fóliával! Halálbüntetést az elkövetőkre!” címmel tartott sajtótájékoztatót, és azt mondta „az én személyes erkölcsi érzékem szerint is az ilyen aljas indokkal elkövető, különös kegyetlenséggel gyilkoló embernek a halál a méltó büntetése”. Teljesen fölösleges ez a harsány és provokatív fellépés, hiszen szinte biztosra vehető, hogy az elkövetéssel meggyanúsított személy a hatályos büntető törvénykönyv által meghatározott legsúlyosabb/legszigorúbb büntetésben fog részesülni.

A kormánypárti képviselők a gyorsított tempójú megtorlás kultúráját akarják ránk erőszakolni, miközben az EU-ba tömörült nemzetek hideglelést kapnak az újabb eszement magyar ötlettől. Az idegengyűlöletet szító és a halálosztással kokettáló Magyarországot természetesen nem kezeli családtagként a fejlett országok közössége, mivel politikai és gazdasági gyakorlatunk nem felel meg a közösen kialakított alap- és irányelveknek, megállapodásoknak.

A „rögtönítélő” urak számára sokszor csak zavaró tényező az európai érték- és jogrend. Ők nem a problémák rendszerszerű és korrekt megoldását, hanem az indulatok felkorbácsolását szorgalmazzák, nyilvánvalóan politikai haszonszerzés reményében. Még belegondolni is rossz, mit követelnének ezek a honatyák, ha például a néhány éve 77 embert meggyilkoló norvég Anders Behring Breivik magyarországi joghatály alá tartozna?! Az EU-n kívüli Norvégiában érdemi módon fel sem merült az élet kioltásával járó büntetés alkalmazása, de Mária országában azonnal kötél, golyó, méreg vagy villamosszék után kiáltanak a kereszténydemokrata alapokon álló képviselők.

A politika szereplőinek mostani megszólalása félelmetesebb, mint a hivatkozott film. Azt ugyanis szerencsés esetben néhány napon belül kiheverte az emberfia, de a jelenlegi kormányzó párt és a radikális jobboldal vezetőinek mondatai maradandó külkapcsolati, közéleti és közérzeti romlást okoznak. Sajnálatos, hogy a magyar állam nem a bűnmegelőzés módozatait keresi, hanem számító módon halálbüntetést emlegetve durván kihasználja a társadalom félelmét, felháborodását és tájékozatlanságát. A kérdés ismételt napirendre vétele penészes politikai termék, viszont átütő erejű médiajelenlét biztosítására tökéletesen alkalmas. Ismét – a közvéleményt hergelő és megosztó – kommunikációs trükkel próbálkoztak, de az uniós felzúdulás gyors visszakozásra kényszerítette az ország vezetőjét és beosztottjait. Félreérthetetlenül tudatták velük, hogy ebben a közösségben lejárt szavatosságú árut propagálni és eladni egyaránt tilos. A népszerűségi index javításáért bedobott csodafegyver csütörtököt mondott, a kínált gumicsontot nem vette be a társadalom, hanem kapásból visszadobta a feladónak. Bizonyára a halálbüntetés-pártiak is elutasítják a sokszor visszatérő téma ily módon történő kezelését. Mindenkit át akartak vágni az ország vezetői: az ellenzőket is, a pártolókat is, Európát is. Szűkül a mozgásterük, ezt igazolja, hogy már megint konzultálni akarnak a nemzettel írásban, szóban. A kormányzati tisztségviselők megint a társadalmi párbeszéd szükségességéről motyognak, persze nincs ember széles e hazában, aki elhinné, hogy a hatalom őszinte diskurzusra törekszik. Konzultáció egyenlő manipuláció.

Újra a korabeli mozira emlékezem: huszonévesen láttam a félelmetes filmalkotást, és nem tagadom, ellentmondásos érzések kavarogtak bennem. Egyrészt megijesztett és sokkolt a nyílt erőszak, másrészt megértéssel (csaknem rokonszenvvel) tekintettem az önbíráskodást végrehajtó főszereplőre. Ma már tudom, hogy a romboló hatású propagandafilm a látszólag jogosnak tűnő önkényes leszámolás társadalmi elfogadtatására irányult, és hamis receptet kínált a hetvenes-nyolcvanas években elszabadult amerikai nagyvárosi bűnözés visszaszorítására.

Halálbüntetéssel flörtölő urak! Magyarország állami vezetői és képviselői ne viselkedjenek ostorpattogtató és betyáros figurára vett Paul Kersey-ként, mivel alakításuk nívótlan és abszolút hiteltelen. Kénytelen-kelletlen, de vegyék tudomásul, hogy egy demokratikus jogállamban a parlament és a végrehajtó hatalom cselekvését soha nem vezérelheti bosszúvágy, tudatosan gerjesztett indulat, valamint népharagra épített kívánalom. Ha mégis, akkor bye-bye Európa!

A szerző közgazdász

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.