galéria megtekintése

Bosszúállók

1 komment


Aczél Endre

Az „elmúttnyócév” Lengyelországban ötéves késéssel került elő Magyarországhoz képest, de csak azért, mert a Fidesz ottani „testvérpártjának", a Kaczynski-féle PiS-nek 2015-ig kellett várnia ahhoz, hogy a babiloninak érzett politikai fogsága véget érjen, és visszakerüljön a hatalomba.

Elfog a kétségbeesés, amikor azt olvasom, hogy a PiS „bosszúért liheg”. Érthető, hogy nehezen viselték az ellenzékiséget, de vajon miért és kiken kéne bosszút állni a Tusk-féle kormányzás nyolc évéért, amikor ez a nyolc év volt Lengyelország legsikeresebb, legirigyeltebb történelmi időszaka a rendszerváltozás után? A 2009–2012-es nagy válság idején mindenki más zsugorodott, Lengyelország növekedett. Ebben az időszakban ugrottak mielénk, holott a Kaczynskiak kormányzása idején még alaposan le voltak maradva. Tekintélyük az Európai Unióban nagyra nőtt. Donald Tusk személyében az unió lengyel elnököt választott. A rendszer példamutatóan demokratikus módon működött.

A konzervatív-liberális Tusk-kormány rendbe tette Lengyelország viszonyát Németországgal, Oroszországgal, túllépett azon az ultranacionalista germano- és ruszofóbián, ami a PiS-t és a Kaczynskiakat eltöltötte. Ez ugyan nem volt több, mint elemi nemzeti érdek – kivált német relációban –, mégis, nem túlzok, ha azt mondom, Európa fellélegzett. Végtére is az unió ötödik legnépesebb országa normalizálódott.

 

Tuskék sikereit Kaczynskiék soha nem bocsátották meg. A megszállott politikai rivalizálás felülírta a „lengyelséget”. Reggeltől estig forgatták fegyverüket: a világiasság és a liberalizmus iránti utálatot, sőt gyűlöletet, nem riadva vissza a karaktergyilkosság és a szenteskedés, illetve az unió elleni irracionális uszítás jól bevált módszereitől, amelyekben készséges segítőjük volt a szélsőjobboldal mellett a római katolikus egyház is. Az ő malmukra hajtotta a vizet, hogy a nyolc év belsőleg szétzilálta liberális ellenfeleiket.

Most olyanok térnek vissza a hatalomba, akikről el lehet mondani, hogy legalább annyira gyűlölik a baloldalt (bár az de ­facto politikailag lenullázta magát), mint a liberálisokat, de mindenkit, aki az „elmúttnyócév” sikereinek, sőt, az egész rendszerváltozás előkészítésének, végrehajtásának részese volt. Mint például Walesa. Előéletük riasztó. Milyen védelmi miniszter (Macierewicz) az, aki egyrészt antiszemita, másrészt minden bokorban kommunistákat, kémeket sejt és vesz üldözőbe? Milyen külügyminiszter (Waszczykowski) az, aki bevallottan iszlamofób? Milyen emberek azok, akik korábbi hivatalaikat is a politikai ellenfelek akár törvénytelen üldözésére, kiiktatására használták (Ziobro igazságügy-miniszter, Kaminski titokminiszter)? Milyenek, akik az istennek nem mondanak le róla, hogy a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenséget, Lech Kaczynski államfő halálát Putyin és Tusk közös merényletének állítsák be?

Ennyi elszánt fanatikust a Fidesz sem tudott produkálni. De – ami az állam és az ellenzék maguk alá gyűrését illeti – bizonyosan Orbánék kottájából fognak játszani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.