galéria megtekintése

Börtönbe az államot

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 20. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Mi jogosítja fel az államot arra, hogy rabságban tartson embereket? Az, hogy a törvényesség uralmát biztosítania, a súlyos törvénysértést súlyosan büntetnie kell, és meg kell védenie minden polgárt a törvénysértőktől. Kiknek a legfontosabb belátni ezt? Nyilván azoknak, akik súlyosan megsértették a törvényt, és ezért az állam rabjai. Mit tehet evégett az állam? Példát mutat nekik a törvényesség tiszteletéből és védelméből. És mit tesz (szinte valamennyi) állam? Az ellenkezőjét.

És nemcsak az „illiberális” államok, hanem a liberálisok is. A börtönnel mint intézménnyel alapvető problémák vannak még a legfejlettebb demokráciákban is. Mindenki természetesnek veszi, hogy a bűnügyi filmekben a bűn üldözői azt ecsetelik a letartóztatás lehetőségével zsarolván, hogy mi mindennek lesznek kitéve a delikvensek odabent. Annak, hogy büntetlenül bűncselekményeket követnek el ellenük, és ez ellen védtelenebbek lesznek az állam kebelén, mint bárhol másutt.

Például: ha valaki a börtönön kívül megerőszakol valakit, az állam börtönbe zárja érte. Ha a börtönben, az állam felügyelete alatt erőszakol meg valakit, akkor az állam erről nem vesz tudomást. Hanem hallgatólagosan elfogadja. „Ami történt, romba döntötte az életemet. Régen szerettem volna beszélni erről, de nem volt kinek. Senki nem akarja tudni, senki nem akarja hallani ezeket a szörnyű dolgokat.” Ezt mondta egy megerőszakolt fiatalember. Egy brit. Egy másik brit is elmesélte, hogy rendszeresen megerőszakolták, emiatt orvosi ellátásra szorult, és, miként mások, ő sem mert feljelentést tenni, mert azt is rajta torolták volna meg, és a legkevésbé sem bízhatott benne, hogy a börtönőrök megvédik. A büntetés-végrehajtás reformjáért harcoló brit Howard Liga kutatása tárta fel ezeket a történeteket. Ezen a héten rendeztek egy konferenciát Szex a börtönben címmel Londonban. Próbálják megtörni azt a csendet, ami szörnyű gyakorlatot rejt szerte a világon.

 

A szexuális erőszaktól azért nem véd meg az állam a börtönben, mert nem is biztosítja a rabok hajlamának megfelelő szexuális élet lehetőségét. Mintha a szex nem lenne alapvető élettevékenység. Nálunk a házas rab kérelmezheti negyedévenként egyszer (!) az intimszoba használatát...

Ami meg a nem intim helyiségeket illeti: az emberi jogok európai egyezménye szerint a magyar államnak kötelessége 4 négyzetméter életteret biztosítani egy rabnak. A magyar állam ezzel ellentétes, még a kiherélt AB szerint is alkotmányellenes törvényt léptetett életbe. Azok a magyar bíróságok, melyek a rabokat az általuk elkövetett törvénysértésért elítélték, az ellenük elkövetett törvénysértést semmibe vették. Strasbourgig kellett mennie sorstársaival együtt az igazáért annak az exrabnak, aki tizenhetedmagával lakott 30 négyzetméteren, ahol az ágyak között naphosszat csak toporogni lehetett fél négyzetméteren, s reggelenként személyenként másfél perc jutott mosdásra és vécéhasználatra.

A börtön fenntartásának erkölcsi alapja a normális és törvényes életre való szocializáció. Az az állam, amely abnormális és törvénytelen viszonyok között tartja a foglyait, ugyan milyen erkölcsi alapon tartja fenn a börtöneit egyáltalán?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.