galéria megtekintése

Borosta

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 25. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Lázár János macsósított. Legutóbbi tájékoztatóján rövidre nyírt hajjal és borostásan jelent meg, követve néhány kollégája kinézetét. Kétségkívül divat ez, fiatal, törekvő menedzserek divatja, akik öltönyös formájukat így próbálják lazítani. A férfias, kemény küllem nyilván meleg szívet takar, a külső nyilván ezt hivatott rejteni.

Mégis úgy tűnik, hogy a forma egyben stílus, korunk figurája, a gyors észjárású, pragmatikus, taroló, mindent átlépő figuráé, még a kissé lekezelő mosolyuk is tipikus. Gesztusaik, mozdulataik arról árulkodnak, hogy nem lehet csőbe húzni őket, semmitől és senkitől nem jönnek zavarba, arcizmuk sem rándul, ha leleplezik őket, minden helyzetben képesek szenvtelenül hárítani. Nem arra válaszolnak, amit kérdeznek tőlük, kitűnően rögtönöznek, eszesek, lepattannak róluk a golyók, ha viszont arra van szükség, a legváratlanabb pillanatban lesznek őszinték, s ha kell, a kármentés érdekében még ön iróniára is képesek. Humorérzékük azonban jobbára addig tart, amíg nem velük viccelnek.

Imponáló, ahogy még tekintetükből is száműzni tudják a kínos pillanatok árulkodó jeleit. Ehhez az állandó készenlét, a fegyelmezettség és a felkészültség sem elég – a belső kontroll olyan fokára kell eljutni, amely adott esetben kizár ellenérvet, háttérbe szorít tényt, bizonyítékot, grafikont, szakértői véleményt, sőt még az illetőnek a maival ellentétes megnyilatkozásait is. Hazugságnak nevezni mindezt leegyszerűsítés. Ez egy kifejlesztett, szorgalmasan begyakorolt viselkedésmód, a megtévesztés mesteriskolája. A határtalan önbizalom, a hatalmi gőg csak hab a tortán.

 

Legyünk túlzók, ha már a leírtak (igazságtalanul) a rövidre nyírt haj és a borostás arc okán jutottak eszünkbe. Társaságukban az ember sokszor olyannak érzi magát, mint a bogár az asztallapon, amelyet bármikor összenyomhatnak.Még a kötetlen haverkodásuk is azt sugallja, hogy a viszony bármikor megváltozhat, barátocskám. Nincs információ a határokról, fogalmad nincs, hogy mikor léped át a Rubicont. Valószínűleg akkor sem, amikor megteszed, mert nem azonnali düh vagy retorzió a válasz. Áttételes és nehezen kimutatható a reakció, talán csak hűvösebb lesz a levegő. Nem vagy indexen, az a súlyosabb esetekre van fenntartva. A félelmet a viselkedési kultúra és a struktúra szivárogtatja mindenüvé: lassíts, lapulj, hajts fejet.

A típus győztes fajta. Ha nem is teljesít mindig tökéletesen, de úgy áll föl a székből, lép le a pulpitusról, hogy az övéi csettintenek. Fellépésüket ezer másik követi,minél kérdésesebb az ügy, annál feltartóztathatatlanabbul zúg, ömlik szét fazonírozott, kidekázott álláspontjuk, illetve az annak álcázott agitrop.

A fenti írás következtetései mesterkéltek, erőltetettek. Lehet, hogy a macsósított Lázár János csak egyszer, a nyári melegben vágatta rövidre a haját, és nem volt ideje megborotválkozni, vagy szakállat növeszt. Hasonló fizimiskájú kollégáinak szintén üdvözletem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.