galéria megtekintése

Bomba születésnapra

1 komment


Dési András

Általában nem föld alatti kísérleti atomrobbantást szoktak ajándékozni születésnapra. A Koreai­ Népi Demokratikus Köztársaság azonban különleges hely. Hidegháborús relikvia. Egy bizarr politika Jurassic Park, olyan a XXI. században is talpon maradó kommunista diktatúra és dinasztikus monarchia keveréke, amely az elzárkózással és a titkolódzással teremti meg mítoszát a túléléshez. És sajátos üzeneteket küld a világnak.

Bármilyen paradox módon is hangzik, a KNDK fiatal fura ura, Kim Dzsong Un az ötödik kísérleti atomrobbantással arra próbálja rávenni a nyugati világot, elsősorban az Egyesült Államokat, hogy vegyék őt és „szocialista királyságát" komolyan. Méghozzá annyira komolyan, hogy leülnek vele kétoldalú tárgyalásokra. Ahogy az megtörtént Irán esetében.

Korea persze más. Kim számára a remélt-vágyott tárgyalás nem csak azt jelentené, hogy szemmagasságba kerül Amerikával, amelynek korábbi elnöke, George W. Bush 2002-ben latorállamnak nevezte az észak-koreai rezsimet, s azt – Irakkal, illetve Iránnal együtt – a Gonosz tengelyéhez sorolta. Phenjan számára az atomprogram az egyetlen fegyver, ami a rendszer túlélését biztosíthatja. A nukleáris bombákkal és rakétafejlesztésekkel sakkban tarthatja a világot. Kizárólag ezzel kényszerítheti ki, hogy az USA elismerje és lényegében garantálja a KNDK államiságát. Bónuszként pedig bólintson rá, hogy töröljék el a szankciókat.

 

Amerika és térségbeli szövetségesei a hidegháború vége óta álmodoznak a Kim-rendszer összeomlásáról. Szankciókkal is próbálták azt térdre kényszeríteni, eddig, mint látjuk, erősen korlátozott sikerrel. A büntetőintézkedéseket a KNDK – nem utolsósorban kínai „üzletemberek" segítségével – kijátssza. Az atomprogramhoz szükséges berendezésekhez igen kreatív módon szereznek kemény valutát. Például ezerszámra küldenek vendégmunkásokat főleg az arab világba, a túszul otthon tartott családoknak érkező utalásokat pedig szépen és szisztematikusan megcsapolják.

Kim Dzsong Un nem űzhetné veszélyes nukleáris játszmáját Kína hathatós segítsége nélkül. Érdekes módon miközben Peking egyre inkább kilép eddigi status quo politikájából, s például a Dél-kínai-tengeren sorra foglalja el, alakítja át mesterséges szigetekké/katonai bázisokká a korallzátonyokat, a KNDK esetében ragaszkodik az 1953-as tűzszünet óta uralkodó állapotokhoz. Nem érdeke Kimék bukása és a KNDK átalakulása, mert az stratégiai veszteséget jelentene. Megszűnne az ütközőzóna Dél-Koreával, az ott állomásozó amerikai haderővel szemben. S ne felejtsük, a kínaiak a maguk módján mérik az időt. Tervezéskor száz évet vesznek alapegységnek.

A phenjani diktátor és köre kiszámíthatatlan, de nem őrült. Miközben figyelmet követel magának, egyetlen dologból ért. Az erőből. Az viszont nincs, mert a nagyhatalmi érdekek szembe mennek egymással. Ha a KNDK atomfegyverhez jut, az teljesen új helyzetet jelent. Olyan veszélyt, amelyben másként szólnak a születésnapi üzenetek is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.