galéria megtekintése

Bolygónk számít ránk

0 komment

Ban Ki Mun

Abban a közel kilenc évben, amióta főtitkár vagyok, sok olyan helyen jártam a világban, amit közvetlenül érint a klímaváltozás. Beszéltem sokszor a világ vezetőivel, az üzleti szféra képviselőivel és állampolgárokkal a klímaváltozásra adott globális válaszról, amelyre bizony sürgősen szükség lenne.

Miért is törődök én ezzel ennyit?

Egyrészt azért, mert nagyapa vagyok, s mint minden nagyszülő, én is azt szeretném, ha az unokáim is élvezhetnék egy egészséges bolygó szépségeit és adományait. És mint minden embert, engem is elszomorít, aggaszt, hogy az áradások, a szárazságok, az erdőtüzek egyre súlyosabbak, szigetek, szigetországok eltűnnek, és számtalan faj kipusztul.

 

Ahogyan őszentsége, Ferenc pápa és más vallási vezetők is emlékeztettek rá, erkölcsi kötelességünk szolidárisnak lenni a szegényekkel és a legvédtelenebbekkel, akik a legkevésbé tehetnek a klímaváltozásról, legkevésbé járultak hozzá annak kialakulásához, mégis ők szenvedik meg elsőként és leginkább a hatásait. Másrészt az Egyesült Nemzetek vezetőjeként azért helyeztem előtérbe a klímaváltozást, mert ez az, amit biztosan nem tud megoldani külön-külön egy-egy ország. A klímaválság nem ismeri a határokat, bárhol történik a káros kibocsátás, tetézi a bajokat mindenhol. A klímaváltozás veszélyt jelent mindenki életére és élőhelyére, megingatja a gazdasági stabilitást és a nemzetek biztonságát. Kizárólag az ENSZ-en keresztül tudunk együttesen reagálni erre a globális problémára.

A reagáláshoz szükséges tárgyalási folyamat eddig is hosszú volt és nehézkes, de azért látunk már eredményeket. Az ENSZ felhívására a kibocsátások több mint 90 százalékáért felelős több mint 166 ország nyújtott be nemzeti klímatervet az elérendő célokkal. Ha ezeket sikeresen végrehajtják, akkor lecsökkenthetik a kibocsátást úgy, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés előreláthatólag ne haladja meg a kb. 3 százalékot a század végéig.

Marabu
Marabu

Ez jelentős előrehaladás, de nem elégséges. A feladat az, hogy gyorsabban haladjunk és csökkentsük a kibocsátást úgy, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fok alatt maradjon. Ugyanakkor támogatnunk kell az országokat abban is, hogy alkalmazkodni tudjanak a már bekövetkezett és már elkerülhetetlenül bekövetkező változásokhoz.

Minél hamarabb cselekszünk, annál jobb lesz mindenkinek: annál erősebb lesz a stabilitás és a biztonság, erősebb és fenntarthatóbb a gazdasági növekedés, tisztább a levegő, a víz, és jobb a közegészség.

De nem érhetjük el ezt egyik napról a másikra. A párizsi klímaváltozási konferencia nem a végpont. Fordulópontnak kell lennie!
Városok, vállalkozások, befektetők, vallási vezetők és állampolgárok sokasága tevékenykedik azért, hogy csökkentsék a kibocsátást és erősítsék bolygónk alkalmazkodóképességét. A kormányokon a sor, az ő felelősségük, hogy jelentős és kötelező erejű megállapodást kössenek Párizsban, amely világos szabályokat állapít meg. Ennek érde­kében a tárgyaló küldötteknek egyértelmű iránymutatást kell kapniuk az őket delegáló vezetőktől.

Úgy hiszem, így lesz. A G20-as vezetők, akik a minap a törökországi Antalyában találkoztak, erős elkötelezettséget mutattak a klímaváltozással szembeni fellépéssel kapcsolatban, s több mint 120 állam- és kormányfő jelezte részvételét a párizsi klímacsúcson a terrortámadások miatti aggodalmak ellenére.

Négy alapvető tényező szükséges a párizsi csúcs sikeréhez: állandóság, rugalmasság, szolidaritás és hitelesség.

Állandóság: Párizsban olyan hosszú távú elképzelést kell rögzíteni, amelynek célja a felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartása, és világos jelzést kell küldenie a piacoknak, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való áttérés a világgazdaságban elkerülhetetlen, és ez – a már folyamatban lévő tendencia – jótékony hatású.

Rugalmasság: A megállapodásnak elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy ne kelljen folyvást újratárgyalni. Meg kell felelnie a világgazdaság változásainak, és meg kell találnia az egyensúlyt a fejlett országok élenjáró szerepe és a fejlődő országok növekvő felelőssége között.

Szolidaritás: Szolidárisnak kell lenni a fejlődő országokkal. Ez anyagi és technológiai transzfert is jelent. A fejlett országoknak biztosítaniuk kell évente az alkalmazkodáshoz és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez szükséges 100 milliárd USD-t 2020-ig.

Hitelesség: A megállapodásnak hitelesnek kell lennie a klímaváltozás gyorsan kibontakozó hatásaira való válaszadás tekintetében. A kormányoknak ötévenkénti ciklusokban kell értékelniük, megerősíteniük nemzeti klímaterveiket a tudomány előrehaladását követve. Párizsnak átlátható és szilárd mechanizmusokat kell biztosítania az előrehaladás mérésére, monitorozására. Az ENSZ teljes mértékben készen áll támogatni az országokat abban, hogy megvalósítsanak egy ilyen megállapodást.

Egy jelentős párizsi megállapodás jobb jelent és jobb holnapot biztosít számunkra. Segít a szegénység megszüntetésében, a levegő megtisztításában, óceánjaink védelmében. Fejleszti a közegészségügyet. Új munkahelyeket teremt, és felgyorsítja a zöldberuházásokat. A fenntartható fejlődés céljainak mindegyikét előmozdítja.

A világ vezetőinek szóló üzenetem világos: önökön múlik a siker Párizsban. Eljött a józan ész, a kompromisszum és a megegyezés ideje. Itt az idő, hogy tovább lássunk nemzeti határainknál, és a közös érdeket helyezzük előtérbe. Bolygónk lakói és az eljövendő generációk is számítanak önökre, hogy legyen bátorságuk megragadni a történelmi pillanatot.

A szerző az ENSZ főtitkára

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.