galéria megtekintése

Boldogságlista

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 28. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Boldogok-e a hatalmasok? Vagy a gazdagok? Nálunk biztosan nem. Orbán Viktor azóta aggódott, amióta elvesztette a 2002-es választást, hogy mikor jut megint hatalomra. Még hatalomra sem jutott újra, már azt tervezte, mit tegyen, hogy nehogy elveszítsen még egy választást, mert hatalom nélkül nagyon boldogtalan lenne. De vajon boldog-e Simicska Lajos? Aki szinte minden közbeszerzést megnyert a Közgéppel, hatalmas médiabirodalmat gründolt. Akinek egy ideig minden sikerült, ami a magyarok döntő többségének sohasem sikerül. Volt-e vajon olyan nap, amikor gyermeki önfeledtséggel szánkózott Ausztriában, és nem azon törte a fejét, hogy aznap milyen állami és uniós pénzeket lehetne lenyúlni?

Úgy tűnt, mintha ezek a gazdag és nagy hatalmú emberek kellő társadalmi tőkével is rendelkeztek volna. Barátok voltak. Azt lehetett hinni, hogy ha mindenki mást legázolnak, félrevezetnek is, egymásban legalább megbízhatnak. Egymásnak vethetik a hátukat. Az egymásnak adott szavuk szent. Aztán egy szép pénteki napon Orbánból négybetűs szitokszó lett, azóta pedig országszerte folyik a simicskátlanítás. Akármerre néz az ember, még egy becsődölt szegedi távhőszolgáltató engedélyének visszavonásában is az Orbán–Simicska-háború mellékhadszíntere sejlik föl. Milyen kicsi lett mindkettő, mióta láthatóvá vált, hogy egymással is hogyan viselkednek! Lázár és Rogán, Szijjártó és Tarsoly Csaba – így működnek együtt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Boldog-e vajon Hoffmann Rózsa? Vajon mennyi része van az ő példájuknak abban, hogy Magyarország a 104. helyen áll a világ boldogságlistáján? Vagyis a boldogtalanok közé tartozunk. Csak az egyszerűség kedvéért mondanak boldogságot – az ENSZ Fenntartható Fejlődés Bizottsága valójában jóllétet mér. Nagyon sok és részletes összetevője van annak – de a legtöbb ország boldogságmutatója a biztonságtól, az igazságosságtól, a személyes ügyek eldöntésének szabadságától és attól függ, javul-e, vagy romlik a helyzet. Hogyan lenne biztonsága a „keményen dolgozó kisembernek”, amikor Simicska Lajosnak sincs? Ahol az ország meghatározó emberei így viselkednek egymással, csoda-e, ha hat órát fizet munkásának a vállalkozó, és tízet dolgoztat vele?

 

Ahol a kórház-rekonstrukcióra szánt pénz mindig fontosabb, mint az orvos és a nővér fizetése, bízhat-e az ember abban, hogy hosszú ideig megőrizheti egészségét? Ahol gyerekek sokasága éhesen megy iskolába, lehet-e várni, hogy majd boldog és sikeres felnőtt válik belőlük? Ahol a hatalom a magánéletünkbe is utánunk jön, és a személyes ügyeinkben is elveszi tőlünk a döntést, dühöt, aggodalmat, szorongást lehet-e mérni, vagy mosolyt és kacagást? Ahol a többségnek évről évre csökken a jövedelme, míg kevesek egyre több milliárdot nyúlnak le, kell-e ott csodálkozni: nem azon, hogy Svájc az első, és a legboldogabb tíz közt van minden skandináv ország – hanem hogy még Venezuela is 81 hellyel áll előttünk a boldogságrangsorban?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.