galéria megtekintése

Bokros

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.

Fábri Péter
Népszabadság

„Cimbalom-tus és most figyelni tessék: Következik a következetesség.” (Ady Endre)

Már megkezdődött a karaktergyilkosság. Nem most, amikor kiderült, hogy a budapesti ellenzék pártjai kénytelenek lesznek Bokros Lajos főpolgármesteri jelölését támogatni vagy megadni magukat a Fidesznek, hanem tizenkilenc éve, amikor Bokros Lajos, akkori pénzügyminiszter és Surányi György, akkori jegybankelnök megalkották és fő vonalaiban végigvitték a máig Bokros-csomagként emlegetett gazdaságpolitikai intézkedéseket.

A Bokros-csomag volt az elmúlt 25 évben az egyetlen olyan gazdasági intézkedéssorozat, amelynek következtében Magyarország gazdasága gyorsan és látványosan elindult fölfelé. Az 1995-ben bevezetett csomag áldásos hatásai 2000-ig tartottak. Ekkor az első Orbán-kormány belekezdett abba az osztogató politikába, amelyben nemcsak az MSZP, de még az SZDSZ is megpróbált versenyre kelni vele. Ennek a politikai határokon átívelő, ostoba, felelőtlen és mindenekelőtt: államközpontúságot követelő és az államtól való függésre nevelő osztogatásnak a következménye volt, hogy Magyarország rendkívül gyenge helyzetben érkezett a 2006-os politikai és a 2007–2008-as gazdasági válsághoz. És ebből lett mindaz, amit 2010 óta látunk magunk körül.

 

Bokrosról most majd el fogják mondani, hogy ő, aki (hosszú évek óta) jobbközép szabadelvűként határozza meg magát, szocialistaként lett az első szabad Országgyűlés tagja; hogy fiatalon MSZMP-tag volt; hogy Horn Gyula kormányában volt miniszter.

És azt fogják mondani, ostobaságból vagy politikai számításból, hogy ez mind hitelteleníti őt.

Akik majd ezt mondják és írják, nem értik sem a közelmúlt magyar történelmének néhány alapvető vonását, sem az emberi következetesség és a társadalmi körülmények közötti viszonyt.

Nem vagyok a következetesség feltétlen híve, elvégre miért ragaszkodjon az ember a tévedéseihez? De ami Bokrost illeti, kevés embert ismerek, aki a legfontosabb elveiben – mondhatnám: erkölcsében – annyira következetes volna, mint ő.

Bokros, mint azt tíz évvel ezelőtt az Élet és Irodalomnál megjelent könyvének címe is mondja, a verseny és a szolidaritás híve. Ez az a két alapvető érték, amit Magyarországon ma rajta és pártján kívül alig néhány politikus képvisel így együtt. Már pénzügyminiszterként is a mindenkinek (gazdagnak, szegénynek egyformán) járó támogatások leépítésén dolgozott. Akkor is az volt a véleménye, ami ma: a rászorulókat kell támogatni, nem a rózsadombi villák fűtésszámláját. Privatizálni kell, nagy ütemben, hogy működő tőke és tudás jöjjön az országba. Kicsi, de erős államra van szükség, mondta és mondja. A gazdaságban pedig nem politikai alapú támogatásokkal működtetett álvállalkozásokra, hanem a mindenkire egyformán vonatkozó törvények által szabályozott versenyben sikeres vállalkozókra. El kell terjeszteni az öngondoskodás eszméjét, elő kell segíteni a magán- és önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak működését. A kultúrát támogatni kell és békén hagyni. A verseny és a szolidaritás kettős eszméjét a – természetesen szabad és független – oktatásra is ki kell terjeszteni. Nem kérdés, hogy szabad sajtóra van szükség – ez húsz évvel ezelőtt még nem volt téma. Magyarország helye Európában, Nyugaton van, nem a despoták és oligarchák világában, Keleten. (Ez sem volt kérdés.) És így tovább.

A rendszerváltás utáni Magyarország történelme úgy alakult, hogy ezekhez a szabadelvű nézetekhez, amelyeket akkoriban a liberális SZDSZ képviselt legerőteljesebben, helyzetének kényszere folytán az MSZP adta meg a politikai támogatást. Horn Gyula 1995-ben, az államcsőd szélén nem tehetett mást, mint hogy – egyetlen rövid évre – kinevezte Bokrost pénzügyminiszternek.

Bokros, aki a nyolcvanas években Rikárdó Dávid álnéven a szamizdat Beszélő egyik szerzője volt, a kilencvenes években így beszélt Rádai Eszternek az egykori MSZMP-be való belépéséről: „– Én azért léptem be, mert mindig is baloldali érzelmű és baloldali felfogású voltam, és a mai napig is szocialistának vallom magam.

– Ez mit jelent az MSZP-tagságon kívül?

– Hogy erős bennem a szolidaritás érzése a hátrányos helyzetűekkel, az elesettekkel és a kitaszítottakkal. Ha ez párosul bizonyos szabadelvű felfogással, akkor az szükségképpen baloldalivá teszi az embert.”

Ezek a gondolatok nála már fiatalon is nagyon jól összefértek szülei református hitének tiszteletével – annál is inkább, mert ha valamit otthonról hozott, az a Max Weber által leírt protestáns etika. Tőlük tanulta meg, hogy az ember lehetőleg saját szorgalmára támaszkodjék, legyen megértő és elfogadó, és tisztelje meg a közösséget azzal, hogy betartja annak szabályait. Az egyik legfontosabb dolog, amiben mindig példamutatóan viselkedik – a szabálykövetés. Kérjél számlát, fizesd be az adódat, és akkor jogod lesz számon kérni, hogy mire költik. Mert a közösség pénzét csak felelősséggel és átláthatóan szabad költeni.

Bokros nézetei nem sokat változtak. A magyar valóság változott meg körülötte. A szocialista párt hosszú évek kapkodása után elindult a populizmus irányába; a Fidesz, a magyar polip pártja, a baloldaltól eltanult osztogatást keveri a szélsőjobbtól átvett nacionalista frazeológiával, mondhatni, nemzeti (l. NER) és szocialista (l. rezsicsökkentés). Az SZDSZ megszűnt, a szélsőjobb megerősödött. Ebben a közegben a modernitás és a verseny képviselete még a rászorulókkal vállalt szolidaritás eszméjével együtt is konzervatív eszmékként jelennek meg. (Bokros nem a devizahitelből második lakást vásárlókkal óhajt szolidáris lenni.) Igazi magyar paradoxon ez, a modernitás mint konzervatív eszme, de hát ennél hülyébb paradoxonokhoz is hozzászokhattunk már Magyarországon.

Szerencsém van közelről ismerni Bokros Lajost. Ez a rendkívül művelt, sok nyelven (köztük több szomszédos nép nyelvén) beszélő, szakmájában köztiszteletben álló, nemzetközi tekintélyű közgazdász-politikus (Világbank, Európa Parlament, tanácsadói munka 25 országban) kedves és szellemes, jóindulatú, segítőkész, barátaihoz hű és elképesztő munkabírású ember. Az ő pártja (az említett paradoxonnak megfelelően a konzervatív szabadelvű párt neve Modern Magyarország Mozgalom), ahogy Bokros mondja, „a dolgozó nép pártja”: „mindenkinek van saját állása és saját jövedelme, tehát nem a politikából él. A pénzáramlás iránya fordított: a tagok saját pénzükből támogatják pártunkat, a MoMá t.”

Nem neki van szüksége arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen. Nemzetközi tekintélyű közgazdász, egy rangos egyetem tanára.

A helyreállítandó magyar demokráciának van szüksége rá.

Nekem a reformkor hősei jutnak eszembe róla.

A fentebb idézett, közel két évtizedes beszélgetés utolsó kérdése és felelete sok mindent elmond Bokros politikai személyiségéről: – „Érdekes, hogy önt még szocialista képviselő korában is elfogadta mind a három rendszerváltó párt...

– Persze, mert tudták, hogy az ő soraikban is ülhetnék, és talán több jogon, mint néhányan a saját képviselőik közül.”

* A szerző író.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.