galéria megtekintése

Bocsánat

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 07. számában
jelent meg.

Fábry Béla

Én kérek elnézést. Az oktatásügy érintettjeinek nevében. Ugyan erre nem hatalmazott fel senki, de érintett szülőként, érintett pedagógusként, érintett óraadó egyetemi oktatóként, a köznevelés területén tevékenykedő érintett civil szervezeti aktivistaként, a jövőért aggódó érintett állampolgárként feljogosítva érzem magamat, hogy elnézést kérjek.

Ez a fordulat a közbeszédben akkor kerül elő, amikor valaki kapitális ostobaságot követ el, ezt nem ismeri el, s akikre vonatkozik az ostobaság, ők kérnek elnézést. Ja, bocs, akkor én vagyok a hülye.

Az Orbán-kormány 2011 óta folyamatosan sorvasztja, pusztítja az oktatás rendszerét. Az általános alapképzést is, a középfokú képzést is, benne a szakképzést különösen, a felsőoktatást is, a felnőttképzést is. Unalomig mondjuk sokan –e lap hasábjain is –, ebből baj lesz. Már ismételni is szégyen a konkrétumokat. Senki nem foglalkozik ezekkel. A szakemberek jajkiáltása visszhangtalan a közéletben, kollégáink legyintenek, beletörődnek a megváltoztathatatlannak látszóba, igyekeznek kedvezőbb pozíciót szerezni a „szép új világban”, a többség csendben drukkol, hogy egy marék üveggyönggyel többet kapjon hallgatásáért,még a protestáló pedagógusok közül is van, aki beáll a rendszer csiszolásába, a vészhelyzetet elemző racionális érvek el sem jutnak a döntéshozókig.

 

A baj már ma is látszik. Ez nem számít. Semmi nem számít, ha a hatalom akaratáról van szó. Márpedig a hatalomnak határozott akarata van. Iskola, egészségügy, szociális ellátások rendszere – nem számít. Ez is az akarat része. Ahogy eddig is, pufognak néhányan, majd az idő elaltatja a pufogást. Tapolcán éppen csak kikapott az akarnok hatalom jelöltje. Kapufa. Szép lövés volt, éppen csak kapufa. A demokrata baloldal jelöltje épp csak a kapu közelébe jutott, kapura rúgni nem volt lehetősége. Az Országgyűlésben a hatvanöt százalékos többség magabiztosan folytatja munkáját. Az akarat hatalmának háttere stabil. Látjuk. Sikeres és fontos szakmákban képző iskola bezárása, az egyetemeknek jövedelmet termelő fontos, a hallgatók és a „piac” által is keresett képzések megszüntetése gyors és határozott döntés eredménye. Az akarat mechanizmusa működik, vitának helye nincs. Ez még akkor is így van, ha az akarat sáncain belül is hallatszik egy-két kérdő mondat, ha már a kétharmados automata nem működik.

Minek kell még történnie? Mit kell még lenyúlni, megszüntetni, átalakítani, a csókosoknak kiszervezni? Milyen botrány rázza fel a fotelben pihikélő elégedetleneket? Hol van a cinikus hatalom pofátlanságának határa? Meddig tűrnek még Katona Tiborcának unokái?

Az iskola, az egyetemek, a jövő zászlóshajói szép lassan, de határozottan süllyednek. Még a pedagógusok, oktatók a víz felszínén tartják a háborgó tengeren hánykolódó hajókat. Nem tudjuk, meddig.

Bocsánat. Én kérek elnézést.

A szerző pedagógus

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.