galéria megtekintése

Bocsánat

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 14. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Ha le lehet győzni a Fideszt, akkor mégiscsak jó a választási rendszer, és mindenki kérjen bocsánatot – vonta le a következtetést a kormánypárti jelölt veszprémi bukása után L. Simon László államtitkár.

Most még elégedettebb lehet, megint kikaptak. Kétséges persze, hogy ennek az államtitkár felhőtlenül örülne, ráadásul nincs is igaza.

Annak ugyanis, amit a Fidesz 2011-től a választási törvényekkel művelt, alig van köze a párt mostanában tapasztalt csúfos kudarcaihoz. Illetve annyiban mégis, hogy ha marad a két forduló, Tapolcát talán megnyerhették volna. Vagy nem, mert a szocialisták a hagyományosan baloldali ajkai szavazókat sem tudták mozgósítani legalább a Jobbik ellen. Hogy tudták volna egy esetleges második fordulóban e célból a Fidesz javára urnához küldeni őket?

 

De ez már mindegy. Annál érdekesebb, hogy hosszú távon milyen következményei lehetnek a Fidesz ördögi tökélyre fejlesztett rendszerének. Annak a választási szisztémának, amely lehetővé teszi, hogy egy politikai erő szerény többséggel is megszerezze akár a parlamenti mandátumok kétharmadát. 2014-ben ez történt.

Ehhez sok minden kellett. Például a választókerületek határainak átrajzolása, a második forduló eltörlése, a jelöltállítás szabályainak egyszerűsítése, a kamupártok bőkezű állami támogatása. Lett is mindjárt rekordszámú induló – és jó nagy zavar a baloldalon. Ugyanakkor az ellenzéket megfosztották legfontosabb kampányeszközeitől, miközben a kormány számolatlanul szórta a pénzt a sikerpropagandára. De a kétharmadhoz szükség volt a határon túli magyarokra meg az egyéni körzetekben befutó jelöltek után listán jóváírt töredékszavazatokra is.

Az L. Simon dicsérte rendszer egészében tehát úgy rossz, ahogyan van. Mindebből az időközi választásokon kevesebbet érzékelni, hiszen nem szavaznak a határon túliak, s nincs listás szavazás, így a győztest támogató kompenzáció sem. Volt viszont elképesztően sok jelölt, de – a tavalyi parlamenti választással szemben – most nem tudtak zavarni. Ha mégis, azért fájjon a Fidesz feje, mert lehet, hogy Tapolcán az egymilliós kampánytámogatással ösztönzött kamujelöltek talán éppen azt a 250-300 voksot happolták el, ami a kormánypárt győzelméhez hiányzott.

Így jó okunk lehet feltételezni, hogy a Fidesz is érezheti: valamit nagyon elhibázott. Most már nemcsak a közvélemény-kutatási adatok, hanem konkrét eredmények is azt mutatják, hogy a kormányoldal könnyen verhető. Ha pedig a jelenlegi torz választási rendszer marad, nagyon verhető. Amit megérdemelne.

A keményen dolgozó kisemberek pedig azt érdemelnék meg, hogy az egyeztetés nélkül, a kétharmados többséggel visszaélve alkotott választási törvényeket tárgyalják újra. Lehetőleg úgy, hogy a parlamenti mandátumok aránya legalább nagyjából tükrözze a tényleges választói akaratot. A munkához érdemes azonnal hozzálátni. Ha nem sietnek, előfordulhat, hogy L. Simonéknak kell majd bocsánatot kérniük – a saját választóiktól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.