galéria megtekintése

Blöffverseny

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak – írta Arany; talán a rémálmaiban sem szerepelt azonban olyan kor, ahol a nyílt színi, nyilvánvaló hazugság úgyszólván a politikai morál tartópillérévé válik. Tudjuk persze, hogy nem ma kezdődött: Gyurcsány Ferenc például a Népszabadság szerkesztőségében az arcunkba mondta 2006 tavaszán, hogy az államháztartás rendben van, az asztalfiókban pedig precízen kidolgozott tervek rögzítik az ország felvirágoztatásának menetrendjét – de abból a hazugságból még botrány lett, és az úgynevezett jobboldal kemény magja két évig táborozott a Kossuth téren, hogy az igazság eltiprására emlékeztessen.

Most viszont a szeme sem rebben senkinek, amikor Áder János köztársasági elnök odanyilatkozik: „Magyarország úgy tudta csökkenteni a kiotói klímacsúcson vállalt 6 százalék helyett 40 százalékkal a szén-dioxid-kibocsátást, hogy közben a válságok ellenére is nőtt a gazdaság”. Holott Magyarországnak nem Kiotó után, hanem 1984 és 1994 között csökkent közel 40 százalékkal a szén-dioxid-termelése, amiért ráadásul a magyar ipar összeomlásával, másfél millió (jórészt ma is hiányzó) munkahellyel és 20 százalékos GDP-zuhanással fizettünk. Azóta pedig a kibocsátás pontosan követi a gazdaság mindenkori állapotát, vagyis időnként nő, időnként csökken, ami így együtt semmiféle büszkélkedésre nem ad okot.

Hogy csak a legutóbbi napok további terméséből idézzünk: Lázár János írásba adta, hogy a Várkert Bazárt csak egyszer, áprilisban adták át, a rekonstrukció és a bővítés pedig befejeződött (az augusztusi második átadás ezek szerint a sajtó lejárató akciója volt, az a 300 millió forint pedig, amit a közeljövőben költ a kormány a projektre, nettó pénzkidobás).

 

– Két éve még a magyarok fizették a legtöbbet a rezsiért, mára az EU-ban ma nálunk az egyik legalacsonyabb a rezsikiadások aránya – ezt már Orbán Viktor állította, de akár a KSH, akár az Eurostat adatai nézzük, ő sem mondott igazat. 2010 előtt a magyar energiaárak abszolút értékben a mezőny alsó feléhez tartoztak. Vásárlóerő-alapon, vagyis a jövedelmekhez képest pedig továbbra is drága nálunk az áram meg a gáz, de ennek az a fő oka, hogy keveset keresünk.

Azt harsogja továbbá most már naponta a kormányzati propaganda, hogy a devizahiteleket az előző (szocialista) kormány szabadította az országra, és most a Fidesz kénytelen tőle megmenteni az embereket. A valóság ezzel szemben az, hogy a devizaalapú hitelezést definitíven lehetővé tevő jogszabályt (2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről) még az első Orbán-kormány fogadta el, maga a hitelnyújtás pedig már 1999–2000-ben, szintén Orbánék alatt megindult egy akkori PSZÁF-állásfoglalás („a devizaalapú kölcsönök folyósítása nem minősül új üzletágnak, így az sem bejelentési, sem pedig engedélyezési eljárás alá nem tartozik”) alapján.

Azaz, ismét egy klasszikussal szólva, hazudnak reggel, éjjel meg este, és még csak attól sem tartanak, hogy rajtakapják őket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.