galéria megtekintése

Black jack

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 12. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Az megvan, hogy a magyar meg az Isten kártyázik a sivatagban? A magyar egyszer csak felkiált, hogy „black jack, istenem, black jack!” Az Isten megnézi a magyar lapjait. Az egyes, a nyolcas, a négyes meg a nyolcas együtt valóban huszonegy, vagyis az a ritka eset áll fenn, hogy ezúttal nem a bank, hanem a játékos nyer. De hát éppen egy rendes Isten ne tudná, hogy okés, megvan a black jack, de a nagy játék nem ér véget? Hogy ami most 21, holnap 22 lesz? A jó játékos nem egyetlen partin akar meggazdagodni.

A képletben persze Isten játssza a bankot, vagyis a játékos „hivatásos” ellenfelét – ám mielőtt a gyakorlatilag mérhetetlen támogatottsággal rendelkező KDNP mérhetetlen pulzusa e blaszfém párhuzam kapcsán a mérhető egekbe szökne: ez a bank nem ugyanaz a bank. Nem ugyanaz a bank, amelyik nemcsak tönkretette a devizahiteleseket, de még fel is gyújtotta őket. Ez a bank az a bank, amelyiket úgy hívjuk, hogy történelem, és amelyiknek nincsenek különösebb prioritásai, úgy is mint haszonszerzésből fakadó tenyérdörzsölés, meg ilyenek. Ez a bank csak úgy van. Vanásából ugyanakkor az következik, hogy mindig ő nyer. Már rég nem lesz sehol Kerényi Imre és az ő Nemzeti Könyvtára, amikor történelem még mindig lesz. L. Simon László már rég nem lopkodja szét, amit csak lehet, amikor az idő, a történelem legfőbb szövetségese azért még csak-csak kitermel egy-egy furcsa fordulatot. Ilyenek.

Ebből a nagy, mindent áthidaló történelemből nekünk elég sokszor jutottak nehéz napok. Sovány vigasz, hogy voltak és lesznek még jobbak is. A „hétköznapok szintjén” tett erőfeszítéseken kívül azért mégiscsak tehetünk ezt-azt, hogy a lehető legjobb hangulatban vészeljük át azt a nagy képet tekintve tényleg nevetséges időtávlatot, amit a gép nekünk dobott.

 

Ott vannak az ünnepnapok például. De azokkal meg az van, hogy minden rezsim a saját érdekeinek megfelelően használja őket. Kiheréli. Ha van egy rutinos szöveg-, illetve beszédíród, lesz egy jó, a saját hasznodra fordítható március tizenötödikéd akkor is, ha a lehető legtöbb intézkedéseddel éppen az eredeti ünnep ellen dolgozol. Na ezért, hogy én biztosan nem megyek egyetlen olyan helyre sem vasárnap, ahol akár egyetlen politikus is előfordulhat – és nem azért, mert az idén sem találom majd a tavalyi kokárdát vasárnap reggel, a sarki kisközért meg ugye ki se nyit, az aluljárós kokárdaárusok pedig már rég Guantánamón gondolkodnak, hogy érdemes-e átverni pár száz forinttal a NAV-ot...

Hanem azért, mert az én ünnepemet senki nem fogja kiherélni. Még a történelemnek sem engedem. Akkor se, ha egy másik kártyapartin az derült ki, hogy bár az 1-es, a 9-es, az 5-ös meg a 6-os az megint black jack, és hogy ebből a játékból igazán jól kijönni úgysem tudunk soha.

Hátha 2199-ben máshogy lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.