galéria megtekintése

Biztosíték

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 22. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Azután, hogy megszületett az új önkormányzati törvény, az ember azt gondolta volna, a Fidesz legalább egy időre abbahagyja a főváros fenyítését. Jó, jó, vízözönre is jöhet sáskajárás, egyetlen sorscsapás sem váltja ki a következőt, de Budapest önálló döntéshozó testületének megszüntetése, a választójog radikális korlátozása mindenképp olyan intenzitású kokinak és/vagy sallernak tűnt, amely után úriember már nem ad másikat.

Orbán Viktort és esztrádegyüttesét azonban nem arról ismerjük, hogy szeretik gyakorolni a mértékletesség erényét. Budapest már régen kihúzta náluk a gyufát, és már a mai szemmel nézve még plüss puhaságú első kormányzásuk idején megmutatták, hogy aki bármiben ellentmond nekik, az magára vessen.

Akkor csak egyszerűen felfüggesztették a fővárosi nagyberuházásokat (elsődlegesen a négyes metrót), most viszont – látva, hogy a négy évvel ezelőtti sima tarolás után akár kiegyensúlyozott választási eredmény is születhetne – arról is igyekeznek gondoskodni, hogy a voksolásnak ne legyen semmi értelme.

 

Ne tévedjünk ugyanis: lehet ezt bárhogy magyarázni, a valóság mégiscsak az, hogy Budapest főváros október 13-án huszonhárom különálló városra esik majd szét, és megszűnik bármilyen értelemben „önkormányzatnak” lenni.

Az a tény tehát, hogy a kormány nem ad állami garanciát a metrófelújításhoz, egyszerű túlbiztosítás. Budapest már le van gyalulva, de hogy a maradéka is úgy táncoljon, ahogy a Fidesz fütyül, azt egy százmilliárdos csekkel lehet végképp garantálni.

Aki ebből sem értene, az pedig értse meg, hogy lehet még ennél is rosszabb. Sötét utcák, bűzlő kukák, sok gyaloglás. Tessék csak megnézni, hogy járt a kuruckodó Esztergom.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.