galéria megtekintése

Bizonyos bűnügyi filmekben

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 11. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„Nem szabad semmibe venni Isten ajándékait (úgy mint például a szopást vagy a sült csirkét).”
Michel Houellebecq: Behódolás

„Figyelj, álmodtam valamit. Le akartam neked írni, de nem tudom a címed, honnan tudnám, a mailnek vagy a csetnek meg nincs szaga, az csak nullák és egyesek sorozata, digitális létező, azt pedig nem tudom beszórni parfümmel.

Szóval annyira bekúrtam a Könyvek Éjszakáján valami ananászos löttytől, hogy elaludtam az egyik kiadói stand mögött, félig takarásban, és akkor azt álmodtam, hogy a könyvhéten vagyok, és persze tényleg ott voltam, de az álmomban más volt, és éppen túszul ejtettem Esterházy Pétert, hogy de igenis írja meg azt a fülszöveget a könyvemhez, és a rémült tömegből egyszer csak előléptél, és rögtön tudtam, hogy gyakorlott túsztárgyaló vagy, pedig nem is mondtál semmit, csak intettél, hogy nyugi, aztán a következő percben meg már egy sárga szedánban ültünk, mint bizonyos bűnügyi filmekben, úgy verettük kifelé a rakparton, te vezettél, én az anyósülésen, hátul Esterházy megkötözve, és miközben az idősebb Antall József rakparton majdnem elütöttünk egy őzet, azt mondtad, hogy mostanában egyre jobban megy neked a vezetés. Esterházy meg, hogy talán egy kis óvatosság idő- és célszerű volna, kisasszony, ha meg nem sértem – amin én nevetni kezdtem, mert biztos voltam benne, hogy téged nem lehet megsérteni egyáltalán, sérthetetlen vagy, gránitszilárdságúbb, mint az alkotmány, vagy nem is, inkább gyémánt, amit csak egy másik gyémántnak sikerülhet megsértenie. És te biztosan azt keresed.

 

És mire visszanéztem az útra a nagy röhögésből, már valami másik nyelven volt kiírva, hogy benzinkút ötszáz méter múlva, de mégis el tudtam olvasni. Megállunk, mondtad, éhes vagy, és Esterházy is csak bólogatott. A kút melletti étteremben ablak mellé ültünk, teljes angol reggelit rendeltünk mindhárman, amikor fölvetetted, hogy talán ki kéne rabolni a helyet, mire én, hogy inkább berakok valami zenét. És odamentem a zenegéphez, és beraktam valami dekadens szemetet, egy százasért kétszer ugyanazt, és akkor egymásra villantunk, és tudtam, hogy tudod, hogy tudom, hogy ha most bárki beszól, annak egyszerre vágjuk el a torkát egy verskötet kemény fedelével – mert evidensnek tűnt, hogy abból mindig van nálunk egy, mindenesetre; és Esterházy is észrevehette, hogy így egymásra néztünk, mert a rendelést kiegészítendő ceruzát és papírt kért. Nyilván látta, hogy nem viccelünk.

És tényleg, éreztük abból a tekintetből, hogy megvagyunk. Hogy nekünk előre köszön a videotékás, a hangosbemondó névre szólóan kér elnézést a késésért, és hogy a pincér kisvártatva térden állva könyörög majd, hogy megcsókolhassa a lábfejed, csak egyetlenegyszer, mert szeretne már jobb ember lenni végre, és hátha úgy talán esetleg még ebben az életben sikerülne; és tényleg így lett. És otthagytuk neki jattnak a szandálod meg Esterházy Pétert, egy taxicsekkel, meglett a fülszöveg. És mezítláb sétáltál ki a benzinkút melletti étteremből, és mikor az éles kavicsokhoz értünk, az ölembe kaptalak, és a jobb kezemmel éreztem, ahogy a térdhajlatod fölött a combodon a szoknyaredők feszített víztükörré simulnak, mire a kocsihoz érünk.

Ott meg azt mondtam, hogy visszafelé én vezetek, szívem, mert te szarul csinálod, és hát egyetlen őznek sem hiányzik a halálfélelem a rakparton, mire te megsértődtél, aminek én örültem, mert egy gyémántot csak egy másik gyémánt tud megsérteni igazán.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.