galéria megtekintése

Bizalomprojekt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 29. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Jórészt állnak a szociális, oktatási és felzárkóztatási programok, mert a régi projektek lejártak, új pályázatokat viszont nem írtak ki. No de ennek vége, idén decemberig 200 milliárd forintos uniós pályázati forrást öntenek rá a szociális szférára, és ez az összeg a következő időszakban 900 milliárdra növekszik.

Örülni kellene, mert ennyiből már lehetne eredményt elérni, de az eddigi tapasztalatok alapján mégis inkább aggodalomra van ok. Senki sem tudja megmondani, hogy a rendszerváltozás óta mennyi pénzt költöttek társadalmi felzárkóztatásra – még kevésbé, hogy hová lett az a pénz –, mert bármennyit is, nem a felzárkózás, hanem a leszakadás folyamata erősödött.

Nincs itt hely részletezni a sokféle célcsoportot, területet, ahová ezt a pénzt szánják, és ahol helye is van. Alkalmas szakmai koncepció és pénz szükséges a még oly nehezen észrevehető sikerhez is. Ez szükséges, de még csak nem is elég. A legfontosabb, hogy legyenek elkötelezett, nagy munkabírású, tisztességes emberek, akikben megbíznak. Mindig volt és van néhány közismert sztárja a felzárkóztatásnak.

Korábban „Anyácska” a tiszadobi nevelőotthonból, újabban a hejőkeresztúri iskola igazgatója, Kovácsné Nagy Emese és pedagógus kollégái, vagy Bogdán László, Cserdi polgármestere. Számos településen láttam hozzájuk hasonló embereket, akik egy ideig csodát tettek. Csakhogy e csodák nem szaporodtak meg és nem értek össze. Akik létrehozták őket, egy idő után elfáradtak, megkoptak, művük visszasüllyedt az átlagba. Hogy miért történt így? Sokat látott közösségi munkástól hallottam: hidat kell építeni a szegregált, hátrányos helyzetű csoportok és a többségi társadalom között.

 

Aki erre vállalkozik, annak bizalmat kell ébresztenie a híd mindkét végén. Nem lehet úgy, hogy be sem megyünk a mélyszegények nyomorúságos házába, de úgy sem, hogy a leszakadók helyzetének felemlegetése valójában nem a többség partnerré tételét, hanem számon kérő gyalázását szolgálja. A sikeres társadalomhoz bizalom szükséges. A sikeres felzárkóztatáshoz még több bizalom.

Sokan azok közül, akik sikeresek voltak mentorként, a külvilág szemében sikertelennek bizonyultak a saját életükben. Keveset kerestek, a maguké helyett mások családjára fordították figyelmüket. Lúzernek minősültek, mert a kíméletlen versenyen alapuló, az egyéni anyagi sikert mindenek fölé helyező újkapitalizmus, amely ma a társadalmunk többségét szervezi, ellentétes mindazzal, ami a felzárkóztatás célja.

Ahol győztes van, ott vesztes is van. A gazdagokat preferáló adórendszerben, a rideg, bürokratikus iskolarendszerben, a munkavállalót kizsákmányoló vállalkozói világban kellene felzárkózni – holott szinte minden elem a leszakadást erősíti. A bizalom nem projektkérdés. Ha eleve nincs, vagy csak addig tart, míg el nem fogy a pályázati pénz, akkor az újabb százmilliárdoknak is az lesz a sorsuk, ami a korábbi támogatásnak: lenyúlják, elherdálják; legjobb esetben csak átmeneti, mert fenntarthatatlan javulást érnek el vele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.