galéria megtekintése

Bizalom

16 komment

A szerk.

Ha van bizalmi kérdés, akkor az a titkosszolgálatok együttműködése. Elvégre jórészt rejtett módszerekkel szerzett információkat kellene megosztaniuk egymással, s mint lapunk egy forrása erre ma külön emlékeztetett, ezen a fronton semmi sem fix.

Itt nincsenek se állandó barátok, se állandó ellenfelek, illetve ügye válogatja, melyik ország éppen melyik. Már egyetlen információból is következtetni lehet arra, honnan, hogyan sikerült megszerezni. Több ilyenből pedig összeáll a puzzle, a másik ország szolgálata azt is kitalálhatja, amit nem akartak neki megmondani.

Most pedig gondoljunk vissza az elmúlt évek magyar külpolitikájára, és kérdezzük meg magunktól, mennyire bízhatnak bennünk nyugati szövetségeseink! Értékeiket, ugyebár, nem osztjuk, érdekeiket félresöpörjük, ha segítséget kérnek, éppen hogy alájuk fűtünk. Menekültügyben még a látszatát is elkerüljük, hogy bármilyen szolidaritást vállalnánk velük. Ellenben a magyar kormányfő „Putyin pincsijeként", lihegve próbál megfelelni a Kremlnek.

 

Amikor a többsebességes Európai Unióról beszélünk, az ilyen helyzetekre kell először gondolni. Baj esetén ki az, akire számíthatunk, ki az, akire ők számíthatnak? Benne vagyunk-e abban a körben, amelyik gyorsan össze tud kapaszkodni, amikor szükség van rá?

A válaszok sajnos ijesztőek. Magyarország az Orbán-kormány miatt sok fontos egyeztetésről kiszorult. Már nem osztanak meg vele olyan biztonsági információkat, amelyeket nem akarnak Moszkva orrára kötni. A bizalom hiánya immár biztonsági kérdés lett. Nekik is és nekünk is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.