galéria megtekintése

Bicske: Auschwitz?

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 28. számában
jelent meg.

10 komment


Révész Sándor
Népszabadság

A szerb külügyminisztérium a horvát nagykövetnek átadott jegyzékében a fasiszta horvát állam intézkedéseihez hasonlítja a szerb állampolgárok számára elrendelt ideiglenes határátlépési tilalmat. A szerb kormányfő a náci haláltáborok kerítéséhez hasonlította a magyar határon épülő kerítést. Werner Faymann osztrák kancellárt a legsötétebb náci időkre emlékeztette, hogy Orbánék becsapták a menekülteket abban a tekintetben, hogy hová is viszi őket a vonat. Ugyanerről Paul Lendvai lapunknak ezt nyilatkozta: „Olcsó trükkel csalták őket lépre, mint 1956-ban a jugoszláv követségre menekült Nagy Imrééket, akiknek azt mondták, hogy hazamehetnek.” És ezt is nyilatkozta: „Megrázott a sor, amelyet Budapestre érkezésemkor láttam Ausztria felé gyalogolni. 1944-re emlékeztetett, amikor tizenöt éves fiúként engem is menetoszlopban kísértek...”

Az ilyen hasonlatok valahogy sohasem zavarják azokat, akik egyébként hevesen harcolnak a holokauszt „relativizálása” (helyesebben bagatellizálása) ellen, holott ennél jobban nehéz bagatellizálni zsidók millióinak kiirtását, de még az ’56-os forradalom vezetőinek legyilkolását is. Ha neonáci vagy kvázi náci alapon bagatellizálják a múlt legsötétebb bűneit, azt könnyen helyre tudjuk tenni. De ha antifasiszta alapon?! Mit tartanánk arról a honlapról, ahol ezt olvashatnánk: azok jönnek állandóan Auschwitzcal és az oda szállított zsidókkal, akik Bicskére viszik az arabokat? Ugye milyen abszurd? Pedig hát ez ugyanaz a párhuzam, amellyel az osztrák kancellár élt.

Aki olvassa lapunkat, tudja, nem habozunk nácinak nevezni a nácik dicsőítőivel internetes szimbiózisban és akcióegységben élő politikai erőket. Rámutatunk mindazok nácibarátságára, fasisztabarátságára Tormay Cécile-től Klebelsberg Kunón át Hóman Bálintig, akikről ezt le akarják mosni. Igyekszünk feltárni mai megfelelőikkel együtt azokat a szellemi és társadalmi folyamatokat, gondolatmeneteket, melyek a legszörnyűbb következményekhez vezettek.

 

De a fentebb sorolt esetekben másról van szó. Arról, hogy politikusok, közéleti emberek azzal akarják (amúgy többnyire jogos) kritikájuk hatását felerősíteni, hogy a legvégzetesebb történelmi bűnökkel kapcsolják össze azokat a mai eseményeket, amelyeknek azokhoz a világon semmi közük nincs. Ez önsorsrontó módszer. Gyengíti a bírálat hitelét, de ami ennél sokkal nagyobb baj, elcsépeltté és komolytalanná teszi a legszörnyűbb történelmi pillanatokra való emlékeztetést. Éppen azt súlytalanítják el, aminek a súlyával hatni akarnak.

Ez nekem személyesen is fáj. Paul Lendvai úgy gazdálkodik a saját halálmenetes élményeivel, ahogy akar, de én kikérem magamnak, hogy talmi hatáskeltésre használják azt a halálmenetet, amelyben édesanyámat kihajtották az országból. Elég sokat mesélt ő nekem, elég sokat olvastam én erről, hogy elképedjek rajta, miként lehet a halálba hajszolást a szabad világ felé való bátor és megható megindulással összehozni.

Ezt már olvasta?

Heimer György: Schengen vége?

A Szerk.: Gyoda

Simkó János: Nem jókedvünkből tesszük

Dési András: Hadvezér a volánnál

Hargitai Miklós: Ugyanaz a folyó

Hajba Ferenc: Egy lábon szaladva

Gombár Csaba: Nyilas Misi – a lúzer

Ungváry Krisztián: Tilos a tovaris!

Miklós Gábor: Horn szobra és a reform

Megyesi Gusztáv: Geodéták gyávasága

Tovább a Vélemény rovatba: >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.