galéria megtekintése

Bicikliző majmok

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 01. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

„Nem azért jöttünk, hogy csak álljunk itt és bámuljunk. Ez a mi játékunk is.” E szavakkal kezdődik a FIFA 16 nevű számítógépes játék új előzetese. A képernyőn egy futballista ujjai láthatók – lakkozott körmökkel. Bár vannak férfi labdarúgók, akikről ez simán elképzelhető, itt most más a helyzet: szeptembertől tizenkét ország női válogatottjával is lehet majd játszani a világ legnépszerűbb focis játékán. Forradalmi húzás: a gyártó fizetőképes keresletként tekint a női futball elkötelezettjeire.

Jövőbe látó cég – mondanám, ha nem lennének kétségeim afelől, hogy országunk jövője és a női egyenjogúság nem ellenkező irányban vannak-e egymáshoz képest. Semmi sem ad ugyanis pontosabb és húsba vágóbb képet társadalmunkról, mint a futball – most éppen az, ahogyan a fenti hírre a magyar sportsajtó olvasói reagáltak. A hozzászólások alapján a fiatal magyar férfiak egybehangzó véleménye a következő: ennek csak akkor lenne értelme, ha a lányok bikiniben játszanának. Igaz, az érdeklődőbbek fontos kérdéseket is megfogalmaztak.

Például: lesz-e mezlevételes gólöröm? A sérülések listájára a fejlesztők felvették-e opcióként a terhességet? Ez most akkor olyan lesz-e, mintha újra a maihoz képest kezdetleges FIFA 98-cal játszanánk? (Haha.) A hölgyek kedvéért megoldott-e, hogy mindössze két gombbal lehessen irányítani a játékot? Egy úr arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a játékot nem a nőknek készítik, hanem azoknak, akik pénzt adnak ki érte, ő pedig „sok millió hasonló emberrel együtt” jobban örülne, ha ilyen felesleges újítások helyett a játékmenetet raknák végre rendbe. Értik, ugye: a nő pénzkeresés helyett üljön a fenekén és szüljön.

 

Persze figyeljünk a pozitívumokra, hiszen akad, aki örül: „Első dolgom lesz esős meccset játszani velük. Remélem, realisztikus és átázik a mez.” Vagy: „Jó lesz majd, mikor a leszbik összesimulnak!” Mások szerint a nők egyszerűen nem képesek olyan mozdulatokra, mint az előzetesben a róluk (vagyis hús-vér önmagukról) mintázott figurák. Van, aki tudományos fejtegetésbe is bocsátkozik e témában: „Arra is kíváncsi leszek, hogy a férfiakhoz viszonyítva lesznek-e pontozva, vagy külön. Ha férfiakhoz, akkor 20-30 [százalék] körüli értéket kell kapjanak.” Szóval, hölgyek, óvatosan a cselekkel és a gyanúsan precíz passzokkal. A férfiak átlátnak a szitán!

A kedvencem mégis ennek a kommentnek a tulajdonosa: „Ki akarna nökel játsszani? hihetetlen hógy létezik olyan hógy nöi foci... miért nem fözö meg takarito versenyeket rendeznek nekik?” (sic!) És amikor azt gondolnám, ennél nincs, nem lehet lejjebb, érkezik egy hozzászólás, amely mindezt – s ezáltal azt a mérhetetlenül arrogáns módon hímsoviniszta társadalmat, amelyben élünk – összefoglalja egyetlen velős mondatban: „Szerintem meg olyanok mint a bicikliző majmok! Nekünk nem jelentenek semmit, de ők boldogabbak ettől!”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.