galéria megtekintése

Bicikli

8 komment

A szerk.

A kölcsönös tiszteletet megadó, nyilvános problémamegoldás nem olyan, mint a biciklizés: igenis el lehet felejteni. A miskolci Herman gimnázium kollektívája olyan evidenciákat fogalmazott meg az oktatásügy állapotáról, amelyek a hatalomnak kiszolgáltatott tanárok kö­rében is sokakat csatlakozásra késztetett. Harcuk nem politikai állásfoglalás, hanem a szakmai önérzet megnyilvánulása egy rohamosan romló környezetben.

Balog Zoltán miniszter a helyzetet úgy írta le vasárnap: túltolták a biciklit. Már ezen érezhető, mennyire megkoptak a kormány reflexei, amikor őszinte felháborodásba ütközik az állam szolgálatában lévő emberek részéről.

A humántárca vezetője keddre megértette, hogy a számára talán döbbenetes önkritikának ható, valójában üres mondata nem lesz elég a helyzet megol­dására, és az ígéreteiből nem hisznek el semmit a pedagógusok. Kedden tudatta hát Miskolc polgármesterével (akitől az iskolákat az állam, ugye, elvette), hogy lesz szíves bekéretni a tiltakozó gimnázium tanárait, mert ő találkozna velük. Balog azt gondolhatta, ez meghatja őket.

 

A potentát által hivatott peda­gógusok viszont csodálkoznak, miért intézte úgy a találkozót a miniszter és a polgármester, hogy a nyílt vitát eleve megfojtják. Miért nem hívtak meg minden érintettet?

Miért akarják a tárgyaló felekre rázárni az ajtót? Miért hagyják homályban a meghívottak nevét, miről is szól majd a találkozó?

A kormánynak újra kéne tanulnia a problémák demokratikus rendezését, ha nem akarja, hogy minden cselekedetét biciklicselnek nézzék az érintettek. Miskolcon ma lesz lehetőség a bizonyításra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.