galéria megtekintése

Bezzeg?

5 komment


Révész Sándor

Bezzeg! – dühöng Balogh Vince. Dühe jogos. A bezzege nem. De elég baja van neki, nem lenne képünk ezt a szemére vetni. Ám ez a bezzeg sokakban bizsereg, akiket nem ment föl balsors a dolgok végiggondolásától. Veszélyes ez a bezzeg. Ellentétére fordítja a tényekből adódó következtetést.

2005 tavaszán támadták meg a pénzszállítókat a budaörsi Tescónál. Balogh a megtámadottak között volt, Süveges Péter a rablógyilkosok között. Balogh lábát szétlőtték, az ítélőtábla meg kiadta a címét az első fokon életfogytiglanra ítélt és másodfokú tárgyalására készülő Süvegesnek, aki levélben igyekszik az események számára kedvezőbb verziójáról Baloghot meggyőzni.

Értik? Egy magyar bíróság egy nagyon veszélyes bűnözőnek, kinek akcióra kész emberei lehetnek a börtönön kívül, kiadta annak a sértettnek a címét, akit a fővádlottnak elemi érdeke számára kedvező tanúskodásra bírni. Amikor Balogh bement az ítélőtáblára sérelmezni, hogy életveszélybe sodorták, az ügyintéző azt a remek tanácsot adta neki, hogy költözzön el. Áldozza fel az otthonát is, ha már úgyis áldozat? Ezt Balogh már csak azért sem teheti, mert a kétfillérest is magázza. Elkeseredett nyilatkozatokat adott: megdöbbent, hogy Süveges 8000 eurós kártérítést kapott ügye elhúzódása és fogva tartásának rossz körülményei ­miatt, bezzeg (!) ő a szétlőtt lábáért összesen 320 ezer forintot (ezeregy-két eurót) kapott a biztosítótól.

 

Minden stimmel, csak a bezzeg nem. Tudniillik ugyanaz a torz intézményrendszer sújtja a vádlottat is és az áldozatot. Ugyanazt a bíróságot jelentette fel Balogh a főügyészségnél, mint Süveges Strasbourgban. Baloghnak természetesen nem annyi kárpótlás jár, amennyit a biztosító fizetett. Az igazi kárpótlását a bíróság ítéli majd meg neki, miután a vádlottakat jogerősen elítélték. Ez pedig éppen azért késik ilyen őrült sokat, amiért Süveges feljelentette, a strasbourgi bíróság pedig elmarasztalta a magyar bíróságot. Azért, mert sok éve képtelenek jogerős ítéletet hozni az ügyben.

Fölháborító, hogy áldozatok, illetve hozzátartozóik (például a sorozatgyilkosság áldozataivá vált cigány családok) sohanapjáig várhatnak a kárpótlásukra, mert az eljárás a végtelenségig elhúzódik, a pénz behajthatatlan, és hiányzik az az áldozatvédelmi kultúra, amely az állami intézményeket arra késztetné, hogy megelőlegezett kárpótlással enyhítsék az áldozatok tragikus ­veszteségeit. Ez az érzéketlenség szorosan együtt jár azzal az emberjogi érzéketlenséggel, amellyel a hatalom a börtönviszonyokat kezeli. Süvegesnek nem az az intézmény ítélte meg a kárpótlást, amely Baloghnak még mindig nem. Ellenkezőleg. Süveges kárpótlását éppen azon intézményrendszerrel szemben, azt elmarasztalva ítélték meg Strasbourgban, amely Balogh életét megkeseríti. Ha az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedik, Süveges legkorábban 30 év múlva jöhet ki a börtönből. Egy nap szabadságot sem vehet magának a 8000 eurójából. Balogh Vincének sokkal többet érhet még, hogy van Magyarország fölött egy bíróság, ahová a magyar bíróságok áldozatai fordulhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.