galéria megtekintése

Betiltani Budapestet

6 komment

Székely Sándor

Most, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere újabb fokozatba kapcsol a tőlünk legrosszabb esetben is ezer kilométerekre történő események miatt,­ itt az ideje, hogy egy picit elgondolkodjunk azon, hogy mi a terve a Kedves Vezetőnek Budapesttel. Azzal a várossal, mely hosszú évszázadok óta egyik legerősebb gazdasági, politikai központja az egész kelet-közép-euró­pai régiónak. Sok jel mutat ugyanis arra, hogy Orbán Viktor „be akarja tiltani” Budapestet. Ez nem is csoda. Hiszen Budapest soha nem hódolt be egyetlen diktatúrának sem. Túl nagy. Túl sokszínű. Túl független. És itt nem szeretik, ha valaki megmondja, hogy mit is kell gondolnia az állampolgárnak.

Mi, budapestiek szeretjük magunk formálni a sorsunkat. Ha kell, az ország sorsát is. Budapest nélkül nincs Magyarország. Amíg Budapest egy kicsit is független, addig egy picit szabad az ország is. Ha Budapest tényleg megmozdul, megmozdul az egész ország is. Mindig. És ez itt a probléma.

Tarlós István, bár baloldalinak egyáltalán nem mondható, nem fideszes. Nem pártkatona. Vannak elvei, vannak elképzelései. És vannak saját emberei is. Akik, úgy tűnik, nem hagyják, vagy legalábbis nem akarják hagyni, hogy a Fidesz szétlopja Budapestet is. Vagy legalább ne annyira… Ez az ellenállás nyilván elfogadhatatlan Orbán számára. Ezt fel kell számolni. Minél hamarabb, annál jobb. Egyre inkább sarokba szorítják Tarlóst. Jogköröket vesznek el a fővárostól. Cégeit kiszervezik. Költségvetését folyamatosan zsugorítják. És bár a gazdaság „dübörög”, és a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsen infláció, az ugyanannyi pénz egyre kevesebbet jelent. Hát még a folyamatosan csökkentett… Orbán Viktor meg akarja szüntetni Budapest önállóságát. Vannak tervek Budapest kerületeinek felszámolására, valamint arra az esetre is, ha a Fidesz által favorizált jelölt esetleg nehezen lenne lenyomható a fővárosiak torkán. Elvégre nem muszáj közvetlenül választani a főpolgármestert. Sőt, Orbánnak nyilván az lenne a legegyszerűbb, ha csinálhatna egy államtitkárságot Budapestnek önkormányzat helyett. Hiszen minek egy kétmilliós nagyvárosnak önálló közigazgatás? Ez maradjon csak meg a többi 3200 település kiváltságának. Budapest nem érdemli meg, hogy önállóan gazdálkodjon. A budapestiek nem érdemlik meg, hogy beleszólhassanak a sorsukba. Hogy maguk válasszák meg a vezetőiket. Ha Orbán Viktor nevezné ki, még ha áttételesen is, a főpolgármestert, vagy a budapesti ügyekért felelős államtitkárt, akkor végre meg lehetne szüntetni a kerületeket. Össze lehetne vonni jogköröket. Sokkal többet lehetne lopni. Kuss lenne végre, ebben a kétmilliós világvárosban. Végre nyugodtan felköltözhetne a Várba az uralkodó. Hogy mindenki láthassa, újra van királya Magyarországnak. Aki bezárathatná a zsidó negyed világhírű mulató- és kulturális részét. Erőszakosan átalakíttathatná, me­galomán elképzeléseinek megfelelően a város arculatát. Elvehetné gazdasági erejét, végleg megfoszthatná a várost a politikai nyomásgyakorlás eszközeitől. Orbán és hű fegyverhordozói, a Lázár–Rogán-tandem ezt szeretnék.

 

De mit szól ehhez a közgyűlés? Nos, eddig, úgy tűnik, semmit. A Fővárosi Közgyűlésben – köszönhetően az önkormányzati választások előtt hozott új szabályoknak, valamint a kamu pártoknak – abszolút fideszes többség van. A frakciókat megszüntették. Egy erősen megosztott és még összefogva is bőven kisebbségben lévő, semmilyen valódi pozícióval nem rendelkező ellenzéki csapat próbálja, sokszor egymással is vitatkozva, megállítani a fideszes gőzhengert. Azt a gőzhengert, amit látszólag Tarlós István vezet, de valójában Orbán Viktor. A közgyűlésben az elmúlt másfél évben többször is világossá vált, hogy a főpolgármester és a fideszes polgármesterek, képviselők legjobb meggyőződésük ellen szavaznak. Pontosan tudják, mihez asszisztálnak. Pontosan értik, hogy egy gazdasági-kulturális-politikai központ szétverésében vesznek részt. Az is látszik, hogy ehhez egyre kevésbé fűlik a foguk, és egyre kellemetlenebb számukra ez a helyzet. Legutóbb például, amikor egy ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a hulladékgazdálkodás központosítása miatt könnyen előfordulhat, hogy a budapestiek fizetnek más települések lakói helyett (összességében súlyos milliár­dokat), egyértelmű volt, hogy az egész Fidesz-frakció, Kocsis Mátéval és Tarlós Istvánnal együtt, bajban van. A főpolgármester még azt is hangosan kérdezte a sajátjaitól, hogy mit fogunk mondani arra a kérdésre, hogy miért­ nem védtük meg a budapestiek érdekeit.

Marabu rajza

És tényleg. Főpolgármester úr! Kedves fideszes kollégák! Miért nem védik meg Budapest érdekeit?­ Miért szavazzák meg a kormány egyre durvább Budapest-ellenes lépéseit? Mi lesz, ha a választók végképp maguk ellen fordulnak? Ha már nem lesz elég a választási trükk ahhoz, hogy újraválasszák Önöket?

A budapestiek a történelem során többször megmutatták már, hogy sokáig nem tűrik a vegzálást. Nem tűrik, hogy alattvalónak nézik őket. Nem tűrik, ha jogaikat korlátozzák. Nem tűrik, ha nem veszik őket figyelembe. Márpedig, a Városliget, az olimpia ügye, az elkerülő gyűrű fizetőssé tétele és az egyre szaporodó Budapestet hátrányosan érintő törvények, sarcok kezdik elérni a tűréshatárt. Tényleg szét kell verni a budapestiek kedvenc parkját? Biztos, hogy milliárdokat kell költeni egy olim­piára, amelynek a rendezési jogát még el sem nyertük, méghozzá úgy, hogy erről a budapestieket meg sem kérdik? Akkor, amikor a hármas metró a szemünk előtt esik apró darabokra? Amikor mindenki tudja, hogy a négyes metró befejezésére sohasem lesz pénz, így torzón viszont semmi értelme? Amikor tele a város lerobbant iparnegyedekkel? Amikor több olyan kerület is van, ahol a buszmegállók több mint hetven százalékában nincs hová menni, ha esik az eső vagy tűz a nap? Amikor hétköznap nem lehet parkolót találni a városban, de azért dugódíjat akar bevezetni a főváros, mégpedig olyat, melytől Budapest levegője nem javul, hiszen a közlekedés mit sem változna? A tervek szerint ez a dugódíj napi 500 vagy havi 5000 forint lesz. A város vezetése ez év végén szeretné bevezetni, de egyelőre sem zárt övezetek, sem új P+R parkolók nem épülnek. Viszont elveszik Budapesttől az agglomerációs közlekedés üzemeltetését. És úgy számolnak le egy régi oligarcha baráttal, hogy Budapest 120 éves, a városról szóló minden fotón megtalálható hirdetőoszlopokat darus kocsival bontják el, nevetséges ürüggyel. Miközben más cégek jogilag erősen vitatható módon kötött szerződései, melyekről nap mint nap hallani lehet, nem zavarnak senkit sem?

Oldalakon keresztül sorolhatnám a problémákat, amelyekre nem nagyon van válasz. Illetve van, de az meg nem tetszik a budapestiek­nek. Ahogy közeleg a 2018-as választás, Tarlós Istvánnak és a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselőinek el kellene gondolkozniuk azon, hogyan lenne érdemes nekik bevonulni a történelembe. Úgy, mint akiknek regnálása alatt Budapestből, Európa egyik kulturális központjából Orbán Viktor mezővárost csinált? Úgy, mint olyan emberek, akik képtelenek voltak megszabadulni provinciális gondolkodásuktól, és legjobb belátásuk ellenére sem álltak ellent az erőszakos városromboló politikának? Vagy úgy, mint akik félretették pártérdekeiket és választóik jogos elvárásának megfelelően mindent megtettek azért, hogy ez ne következhessen be? A döntést lassan mindenkinek meg kell hozni. Én szurkolok, hogy jól döntsenek. Hogy Budapest (Buda, Pest) az maradjon, amivé az elmúlt évszázadok során vált: a földbolygó egyik legszebb, legnyüzsgőbb, legbefogadóbb, gazdaságilag stabil, kiváló levegőjű, élhető, magyarságára és sokszínűségére büszke világváros!

A szerző független fővárosi képviselő

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.