galéria megtekintése

Beszorítva

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A liftek irányítópaneljén az ajtó bezárását sürgető gombnak inkább csak pszichológiai funkciója van, azt az illúziót adja az embernek, hogy ura a helyzetnek, így nem fogja el a pánik egy makacs vasdobozba zárva.

Slavoj Zizek szerint így működik a demokrácia is. A leadott voksok alig befolyásolnak valamit, de arra jók, hogy a népakarat illúzióját keltsék. Mi ennél lényegesen többre tartjuk a választás jogát, de nem a vasárnapi görög voksolásra hivatkozva szállnánk vitába a szlovén filozófussal.

Mert amit ott láttunk, nekünk is a liftgombot juttatta eszünkbe. Az alacsony görögországi részvétel is mutatja: nincs választás, a következő athéni kormány, bizonyára ismét Ciprasz vezetésével, éppúgy a hitelezők által előírt programot kénytelen megvalósítani, mint az előző kabinetek immár sok-sok éve.

 

Az újbaloldal és előtte a konzervatívok homlokegyenest eltérő programmal nyertek, majd azonos kényszerhelyzetben találták magukat: a megszorításoktól nyögő lakosság és a pénzüket behajtani próbáló pénzintézetek satujába szorultak. És hasonlóképpen is reagáltak. Nem partnert láttak a görög polgárokban, csak kihasználták dühüket, és erre hivatkozva próbáltak könnyítéseket kicsikarni. Közben megtévesztették a hitelezőket.

Az eszközöket tekintve nem volt különbség az elmúlt évek kormányai között, holott a legutóbbi egyenesen forradalmat ígért. Miben bízhattak hát vasárnap a görög választók? Talán hogy a lift ajtaja mihamarabb becsukódik, és valahogy túljutnak a hosszú évek óta tartó lefelé meneten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.