galéria megtekintése

Beszólásszabadság

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 13. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az amúgy nem könnyen szerethető Lázár János egyik legrokonszenvesebb megnyilvánulása volt, amikor szűk hónapja azt mondta: a professzionális futballban, illetve általában a profi sportban állami pénznek nincs helye (kár, hogy nem akkor szólalt meg, amikor a hozzá oly közel álló város csapata, a megye I-ben játszó Hódmezővásárhely FC egymilliárdot kapott a helyi „stadion” rekonstrukciójára).

Ezt Magyarországon a döntő többség így látja, ráadásul Lázár valójában a foci- és stadionfüggőségben szenvedő Orbán Viktornak szólt be, vagy legalábbis így lehetett érteni. Másképp se nagyon. Fel is kapta mindenki a fejét (a Miniszterelnökség vastag arcbőrű vezetőjének visszakoznia is kellett kissé a következő kormányszóvivői sajtótájékoztatón), ugyanúgy, mint amidőn hétfőn az igazságügyért felelős Trócsányi László szögezte le újságírók előtt – névleg „egyes polgármestereket”, valójában szintén a főnökét megfeddve –, hogy kerítések építésével nem lehet a menekültügyet kezelni. (Reméljük, a miniszterelnök úrhoz tényleg eljut az infó, mert neki, ha valami társadalmi problémát lát, mostanában azonnal a rács meg a kötél jut az eszébe.)

Ugyanaznap történt, hogy a hiperlojális Varga Mihály melegebb éghajlatra küldte Matolcsy Györgyöt és stábját a jegybank gazdaságélénkítő szerepéről folytatott üzengetés keretében – azt a Matolcsyt, akit Orbán a kormányzás egyik válságperiódusában a jobbkezének, a másikban a nemzeti bank „kormányzójának” nevezett, mindig világossá téve, hogy aki az unortodoxia apostolát támadja, az vele fordul szembe.

 

Meg nem tudnánk mondani, hogy miért, de hirtelen aktuálissá vált az MSZP-s Kósáné Kovács Magda hajdani örökzöldje („nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani”), és a felismerés, hogy milyen sokat változott azóta a világ. 2010-től előbb eltelt egy teljes kormányzati ciklus úgy, hogy az egységes kommunikáció mögött sem a tisztesség, sem a látszat nem számított – mennyiben volt tisztességes például a Fejér megyei gazdák földjeinek átjátszása Mészároshoz és társaihoz, a rokkantak és más hátrányos helyzetűek helyett a fideszes plakátragasztókat és aláírásgyűjtőket preferáló trafikpályázat, vagy Rogán Antal csodálatos lakásnövekedésének adóhatósági kivizsgálása, aztán a választó mégsem büntetett egyikért sem. Sőt, a második ciklusból is eltelt egy év, mire odáig jutottunk, hogy legalább a csomagolásra oda kell figyelni.

Az egymásnak címzett alkalmi kritika, ami mindenütt másutt a civilizált világban a normális kormányzati működés rutinszerű velejárója lenne, itt sokkal inkább válságtünet és pánikreakció. Talán rájöttek az urak, hogy az elmúltnyolcévezés, a gyurcsánybajnaizás már nem elég: igenis számít, hogy mit gondolnak ők maguk, és mint vélekedik a választó róluk – csak éppen fogalmuk sincs, mit lehetne kezdeni ezzel a váratlanul fölmerült igénnyel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.