galéria megtekintése

Beszédes csend

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 11. számában
jelent meg.


Poór Csaba
Népszabadság

Színtiszta protokolltalálkozónak tűnik a hivatalos tájékoztatás alapján az a megbeszélés, amelyet a tatárföldi fővárosban, Kazanyban vasárnap tartott az orosz és a magyar kormányfő. Dmitrij Medvegyev és Orbán Viktor a vizes sportok világbajnokságának záró napján ült tárgyalóasztalhoz, ám a jó kapcsolatokat hangoztató, udvarias tiszteletkörökön kívül érdemi részlet nem derült ki a megbeszélésről. Igaz, áttörést amúgy sem lehetett várni tőle. Ezt a körülmények sem tették lehetővé (egy sportesemény oldalvizén zajló tárgyaláson nem szoktak fontos megállapodások születni), Medvegyev pedig csak az orosz politika másodhegedűse, megegyezni nem vele, hanem Putyinnal kell.

Nemcsak a kazanyi megbeszélésről nem tettek közzé érdemi információt, hanem a Medvegyev által „az Európai Unióval ma fennálló általános problémák ellenére szilárdnak és barátinak” nevezett magyar–orosz kapcsolatok alakulásáról is alig tudni valamit. Putyin fél évvel ezelőtti budapesti vizitjének kulcstémái közül csak a paksi atomerőmű-bővítés ügye halad zavartalanul. A Moszkva által decemberen lefújt Déli Áramlat pótlására Törökország felé tervezett gázvezetékről például semmi jót nem hallani.

Bármi lép is a Déli Áramlat helyébe, Budapest együttműködésre törekszik – mondta februárban Orbán Putyinnak. És Görögország, Macedónia, valamint Szerbia bevonásával Magyarország intenzív egyeztetést is kezdett arról, hogyan lehetne a török–görög határról Közép-Európába juttatni az orosz gázt. Csakhogy a tavalyi kijevi hatalomváltás, a Krím orosz bekebelezése és a Donyec-medencei háború miatt az Oroszországgal feszült viszonyban álló Ukrajnát elkerülő csőhálózat terve elakadt. Sőt a Reuters hírügynökség szerint az egyeztetések június közepén meg is szakadtak. Igaz, ezt Moszkvában és Ankarában tagadták, mondván: nem a vezeték kapacitásáról vagy a gáz áráról szóló viták, hanem az új török kormány megalakulásának elhúzódása akadályozza a megegyezést. Eszerint csak az ősz végén várható a két elnök, Putyin és Recep Tayyip Erdogan találkozója – írta a minap a Kommerszant moszkvai napilap, amely úgy értesült, hogy akkor is csak a törökországi orosz gázszállítások ügye lesz napirenden, az európai tranzit nem.

 

Ugyanilyen beszédes a csend az orosz élelmiszer-embargó magyar szempontból szintén fontos kérdésében. Pedig tavasszal már-már tényként beszéltek arról, hogy néhány, a brüsszeli hivatalos Oroszország-politikától eltérő álláspontot képviselő, tehát Moszkvának most különösen kedves európai uniós tagország, így Ciprus, Görögország és Magyarország enyhítést kaphat. Az ehhez szükséges orosz ellenőrzések meg is kezdődtek, ám eredményt mindeddig ezen a területen sem látni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.