galéria megtekintése

Besúgás és erkölcs

3 komment

Balázs Ádám

„Stigma. A Securitate célkeresztjében" címmel megrázó dokumentumfilmet vetített a Hír TV a közelmúltban (korábban a Duna TV-n is adták). Kabay Barna és Petényi Katalin rendező az eredeti helyszíneken, zömmel az eredeti szereplőkkel készítették. A filmben Tőkés Eszter kolozsvári fogorvos - hiteles dokumentumokkal alátámasztva - kifejti, Barta Tibor ortopéd orvos 1985-ben azért vette őt feleségül, hogy folyamatosan jelenthessen róla és családja (köztük testvére, Tőkés László) tevékenységéről a Securitaténak. Mindez (legalább) öt esztendeig tartott, a román forradalomig, amikor is Barta Tibor áttelepült Magyarországra. Ügynökmúltja csak húsz évvel később (!) lepleződött le, amikor az érintett megkapta egykori férje jelentéseit. Addig minden gyanú felett állónak vélték.

A besúgás lélektanáról számos olyan remekmű született - Páskándi Géza „Vendégség" című színművétől „A mások élete" című német filmdrámáig - amely mindkét fél szempontjait meggyőző művészi erővel tárja föl. A „Stigma" című dokumentumfilm-remeklésben erre azért nem kerülhet sor, mert „a másik fél", a besúgó orvos-férj visszautasította a megszólalás lehetőségét. Mit is mondhatna? Hiszen jelentéseiből nyilvánvaló: „kéjjel ölt, nemcsak parancsra". (Erről bárki meggyőződhet, aki belenéz a filmbe.

Tőkés Eszter shakespeare-i mélységű tragédiája politikai és erkölcsi tanulságai miatt is kiemelkedik a gyarapodó számban publikált megfigyelési dossziék sorából. A vonatkozó szakirodalom szerint a KGB vagy a Stasi ügynökeinél szép számmal előfordult a közvetlen családtagok megfigyelése, ám a Securitate esetében ez kevéssé volt jellemző. Még elgondolkodtatóbbak a morális tanulságok. Egy „megengedő" felfogás szerint csak olyan cselekedet lehet valóban erkölcstelen, amelynek elkerülésére (vagy kevésbé rossz alternatíva választására) a cselekvőnek lehetősége lett volna. Barta Tibor nyilvánvalóan megtehette volna, hogy ne legyen folyamatosan, provokatív módon „kezdeményező" és öt hosszú éven át ne sodorja életveszélybe saját feleségét és annak családját. Tucatnyi erdélyi értelmiségiről is jelentett Kallós Zoltántól Doina Corneán át Szőcs Gézáig.

 

Egy olyan politikai rendszerben, ahol (Illyéssel szólva) „mindenki szem a láncban": hívő és nem hívő ember egyaránt megértőbb lehet. Kányádi Sándor például megbocsátott az őt besúgó ügynöknek. II. János Pál pápa is az őt meggyilkolni akarónak. De a megbocsátást mindkét esetben bűnbánat (bocsánatkérés) előzte meg és nem maradt el a jogi igazságszolgáltatás sem.

A szakmailag és művészileg is hiteles dokumentumfilm hatására beírtam a Google-keresőbe Barta Tibor nevét: napjainkban vajon hol vezekel bűneiért, miután elhagyta szülőföldjét, ahol saját közösségében vélhetően erkölcsi persona non grata lenne? Az eredmény megdöbbentő. Zenei képzettségét felhasználva (a film bemutatásával egy időben) orgonakoncertet adott a Szent István Bazilikában (vajon gyónt-e előtte?), sőt, eredeti mesterségét is gyakorolja: rendszeresen rendel a Péterfy Sándor utcai kórházban. Szobaszáma, telefonszáma: nyilvános.

Ortopéd főorvos. Gerincműtéteket is végez.

Gerinctelenül.

A szerző nyugdíjas diplomata, a néhai Kossuth-díjas színész, Balázs Samu fia.

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.