galéria megtekintése

Bérhiány

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 20. számában
jelent meg.

2 komment


Tanács István
Népszabadság

Kezdi elönteni a magyar médiát a panasz, hogy mekkora a munkaerőhiány. Nem lehet kapni takarítót, kamionsofőrt, fémipari szakmunkást, gépészmérnököt, képzetlen mezőgazdasági és építőipari munkást. A balatoni vendéglátósok már a nyáron telesírták a nyilvánosságot, hogy mind elmentek az éhbéren tartott szakácsok, pincérek, mosogatók Ausztriába. A magyar Auchan próbált elébe menni az elvándorlásnak, és még az ágazati egyeztetések előtt tízszázalékos béremelést hajtott végre.

Én még emlékszem arra, amikor két sofőr járt egy kamionnal, az egyik pihent, míg a másik vezetett. Most egy sofőr van, akit belekényszerítenek a rohanásba; dehogy tudja betartani a pihenőidőket, inkább megeszi a tachográfszalagot, ha ellenőrzik, mert a munkáltató hajlamos a büntetést is vele kifizettetni. A rendszerváltozás után jó másfél évtizedig senkinek sem kellett gépészmérnök – ugyanúgy, ahogyan fémmunkás sem. Ismerek kiváló forgácsolót, akinek havi nettó százezret sem adtak, de még szilvesztereste is munkára akarták kényszeríteni. Amikor a menedzsment elutazott a meleg tengerekre, és nem szerzett elég munkát, a melósokat kötelezték, hogy vegyék ki az éves szabadságukat.

Föl kellene tárni mindazt a sok visszaélést, kifizetetlen túlórát, részmunkaidőre kényszerítést, amit a piacgazdaság hozott Magyarországra. A tőkelogika szerint fizetés csak arra az időre jár, amíg dolgozik az ember. E logika szerint minden munkavállaló napszámos. Ne a tőke menjen a munkaerőhöz, hanem a kelet-magyarországi munkavállaló hagyja ott a családját, elértéktelenedő házát, és költözzön Győrbe! A történethez hozzátartozik, hogy eddig minden hatalmon lévő politikai garnitúra faragott a munkavállalók jogaiból.

 

Hányszor mondták főnök urak az elmúlt évtizedekben, hogy aki pofázik, vagy többet kérne, legalább annyit, amennyiből a munkaerejét újra tudja termelni, az elmehet, „mert százan várnak odakint”. Vagyis, hogy végre nem az állam, hanem a kereslet-kínálat szabályozza a munkaerőpiacot. Most, hogy 4-500 ezer ember elment Nyugatra, ennek nemcsak az a következménye, hogy a hazai nyugdíjkasszába nem fizetnek, hanem az is, hogy nincsenek itthon. Ennyivel kevesebb a kizsákmányolható munkaerő idehaza – és egyre több helyen ennyivel nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

Ezt már olvasta?

Lakner Zoltán: Demokrácia a gyakorlatban

Hargitai Miklós: Atomszámtan

Aczél Endre: Menjetek haza!

A szerk.: Medvemód

Jó lett volna, ha korábban a felnőttképzésre fordított milliárdokat nem lopták volna el. Ennek ellenére még a közmunkások között is sok képzett ember van – ha volna piaci munka a lakóhelyükön, elmennének. A közmunka, ha kevés is a bér, helyben van, és nem hajtják ki érte az emberből a lelket. Ezt – az állandóságot, a biztonságérzetet, a tisztességes fizetéshez, az ennek révén elérhető méltó élethez való jogot – sok jobb, fizetősebb munkahelyen elvették az emberektől. Önként nem is adják vissza – de talán most muszáj lesz. Amit látunk, csak a munkáltatók olvasatában munkaerőhiány – valójában bérhiány van Magyarországon.

A szerző korábbi cikkei

Tanács István további írásait itt találják >>>

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.