galéria megtekintése

Berend professzor Görögországról

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 13. számában
jelent meg.


Tamás Gáspár Miklós
Népszabadság

Népszabadság 2015. június 6-i száma beszélgetést közöl Berend T. Iván Kossuth-díjas akadémikussal, a Közgazdaságtudományi Egyetem korábbi rektorával, a Magyar Történelmi Társulat korábbi elnökével, a UCLA professzorával, az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia újonnan megválasztott tagjával. Őszinte tisztelői vagyunk Berend professzor úrnak, akinek a munkáiból sokat tanultunk, és akinek a közéleti érdemei is számosak és emlékezetesek.

Berend T. Iván kimerítően fejtegeti az Európai Unió déli és keleti tagállamainak hibáit, amelyeket alapvetően kulturális hiányosságokra vezet vissza (például a „ha nincs pénzem, iszom hitelbe” újgazdag mentalitására) hasonlóan a XIX. századi tory fölfogáshoz, amely a szegénységet jellemgyöngeségnek tulajdonította, illetve bizonyos régiók és embercsoportok szükségszerű, elkerülhetetlen állapotának tartotta. Berend T. Iván úgy vélekedik, hogy a görög népen és a görög államon nem kell segíteniük a hitelező intézményeknek – ami azt jelenti pontosabban, hogy a „trojkának” a legszigorúbb diktátumot kell érvényesítenie, Berend professzor úr szerint „gyógyító és nevelő célzattal”.

Meglehetősen érdekes Berend professzor urat – aki végtére maga is kelet-európai – a szívtelen és fensőbbséges nyugati imperialista pózában látni, de ennél meghökkentőbb, hogy az alaposságáról ismert gazdaságtörténész nem tud róla, hogy az Európai Unió még brutálisabb megszorításokat követel a görög kormánytól, mint megbukott konzervatív elődjétől, mint ahogy arról sem, hogy a Sziriza-kormány már szinte mindenbe belement – ennek folytán pedig hovatovább elveszíti támogatóinak bizalmát (vö., kérem, olvassák el, rendkívül fontos).

 

A professzor úr által javallott pedagógiai és gyógyászati folyamat lendületesen halad előre (Jean-Claude Juncker, az EB elnöke már a görög miniszterelnök telefonhívását se fogadja), és eredménye: a teljes katasztrófa. Berend T. Iván alapvetően helyteleníti, hogy a szegényebb kelet- és délkelet-európai, illetve dél-európai országokat egyáltalán fölvették az Európai Unióba, mert történeti-kulturális alsóbbrendűségük erre nem képesítette őket.

Berend professzor úr konzervatív fordulatát az is illusztrálja, hogy az egyik legfontosabb mai kérdésben mélyen egyetért a jelenlegi magyarországi kormánnyal. Szavait érdemes még egyszer kinyomtatni: „A járványszerű bevándorlási hullámról pedig az a véleményem, hogy Európának nagyobb önvédelmi reflexszel kellene rendelkeznie. Természetesen létezik humanitárius kötelezettség, de ez nem azonos az önmagát tragikus helyzetbe hozó Afrika gáttalan átmenekülésének elfogadásával. El kell ismerni a különféle kultúrák egymás mellett létezését, de Európa elsősorban a hagyományos európai kultúregység terméke volt, és fennmaradása is ennek függvénye.”

Mondatait átgondoljuk, megjegyezzük, de nem kommentáljuk. Jobb a békesség. Berend T. Iván a vezetője volt annak a híres bizottságnak, amely megállapította – még a rendszerváltás előtt –, hogy 1956 nem volt „ellenforradalom”, hanem „népfölkelés”. Ennek a bizottságnak egy másik jeles részvevője, Pozsgay Imre (a volt MSZMP Politikai Bizottságának tagja, az egykori Hazafias Népfront főtitkára, a néhai Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának többszörös tagja) a minap kijelentette, hogy ő már 1980-ban se volt se kommunista, se marxista. Kijelentése valószerűnek hangzik.

Az is roppantul valószínű, hogy Berend T. Iván se volt marxista soha, bár nemzedékét s így nyilván őt magát is persze megérintette a szocialista gondolat. Nagyon érdekes és tanulságos, hogy a Kádár-korszak egykori elismert szellemi nagyságai közül egy szál se maradt (vagy lett) baloldali. A baloldaliság Magyarországon 1948 óta mindig marginális volt, az is maradt. Meggyőződésem, hogy a legtöbb olvasó inkább rokonszenvezik Berend T. Iván álláspontjával, mint a miénkkel, amely az övének az ellentéte.

Ez azonban nem lehet akadálya annak, hogy örüljünk, hiszen – hogy is mondták az 1970-es években? – külföldre származott neves hazánkfia dicsőséget szerez a magyar névnek amerikai műveivel és kitüntetéseivel, amelyekhez ez úton is szívből gratulálunk.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.