galéria megtekintése

Bennszülött kritika

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

„a külföldieknél sosem lehet tudni”
Mészöly Miklós: Idegen partokon

Áldassék a miniszterelnök úr neve! Én ugyan már jó ideje számra nem veszem, de hát így van ez rendjén, a szentségeket nem szoktuk csak úgy üptre a szánkra venni. Sok oka lehet ennek, én például azért nem veszem a számra a szentségek neveit, és most már jó ideje a miniszterelnök úr nevét sem, amiért anyámék azzal basztattak kölyökkoromban, hogy ne bandzsíts, úgy marad a szemed! Némileg átláttam én már akkor is ezen a nagyon vékony álpedagógiai selymen, mégsem bandzsítottam tovább, mert mi van, ha tényleg úgy marad a szemem? (És akkor most nem beszélnék hosszabban M., az igen jól látható szemtengelyferdülésben szenvedő pajtás iránt érzett sajnálattal elegy rokonszenvről: egyszerre láttam benne a szerencsétlent, aki soha nem tud már megszabadulni a „de melyik szemeddel...?” típusú élcektől, s a szülői szigor ellen való lázadás mintaképe is benne tűnt fel.)

A nyelvünket csak korlátozottan beszélők, a logikai kapcsolásokat végrehajtani csak mérsékelten képesek, vagyis a bevándorlók kedvéért fordítsuk ezt le magyarra: hát kell az nekem, hogy egy meggondolatlan cselekvéssorozat végeredményeként ott maradjon a számon a miniszterelnök neve? Onnan már csak egy ugrás, hogy a miniszterelnök maga is ott maradjon – hogy itt maradjon. Végleg. Na hát ezért nem veszem a számra, miként a szentségek, úgy a miniszterelnök nevét sem, hát mit kezdjek a számon a miniszterelnökkel? Már így is éppen elég szájon van ott, a miniszterelnöki név csakúgy, mint a tekintetes, méltóságos, fényességes miniszterelnöki ülep, mely különben az előbb említett szájakban búvó nyelvek mián napról napra egyre fényességesebb is, de ezt most hagyjuk.

 

Nemcsak a nevével bánok ilyen előzékenyen, de rendszerint attól is óvakodom, hogy pozitív kontextusban tüntessem fel a miniszterelnök személyét. Nincs nekem annyi pozitív kontextusom ugyanis, hogy csak úgy dobáljam, ami mégis van, ami mégis megmaradt valahogy a párnacihában, amit mégsem vittek el a besurranó bevándorlók, azt mind vészterhes időkre tartogatom, esetleg olyan percekre, amikor tényleg őszinte hála járja át nyomorúságosan plebejus bensőmet.

Ennek szellemében mondom most mégis, hogy áldassék a miniszterelnök úr neve, amiért egy fehérvári huszárvágással visszahelyezett jogaiba egy a beszélt nyelvben eddig méltatlanul alulreprezentált kifejezést. Kinek tartoznánk hálával, ha nem éppen neki, hogy aktív szókincsünkbe újra bekerült, mit bekerült: diadalmenet élén bevándorolt az új magyar szidalom? A „nincs munkám, mert a mocskos bevándorlók...” csak az alapszint. „A fürtös paradicsom azért drága, mert a bevándorlók”, „a hortobágyi palacsinta azért nyesedékhúsos, mert a bevándorlók,” „hát a Quaestor-pénz hol van? nézd, ott viszik a bevándorlók!”, „milliárdos áfacsalás? á, csak a bevándorlók” a haladó. „Verjen telibe egy technobulin ezer beexezett bevándorló!” – na, ez már valami, tud a magyar, ha akar. Gyorsan tanul. Érthető tehát, ha előbb-utóbb mindenhol bevándorlót szimatol, és rendben is van ez így, hiszen a bevándorló útfekvése kitűnő és gyorsulása kifogástalan – ám ez nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson. És akkor, bár áldassék a neve, meg minden, itt egy kis kritikát mégiscsak megfogalmaznék bennszülöttileg: mi van, ha annyit emlegetjük a bevándorlókat, hogy végleg itt maradnak? Hogy végleg így maradunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.